Whatsapp
ANA SAYFA ÜNİVERSİTE YÜKSEK LİSANS DİL OKULU YAZ OKULU SERTİFİKA FİYAT LİSTELERİ KATALOG
Whatsapp İndirimli Dil Okulları Document Bilgi İstek Formu

Ana Sayfa > Blog

Rusya'da Üniversite Eğitim Almanın Avantajları

Ülkemizdeki zorlu üniversiteye giriş sistemi, vakıf üniversitelerinin yüksek eğitim ücretleri, uluslararası deneyim kazanma ve dünyada söz sahibi olan üniversitelerde eğitim görme isteği gibi nedenlerle her geçen yıl artan sayıda öğrenci yurt dışında üniversite eğitimi almayı tercih etmektedir.

Yakın zamana kadar yurt dışında üniversite eğitimi dendiğinde akla Avrupa ülkeleri ve ABD gelirken günümüzde daha düşük maliyetlerle kaliteli üniversite eğitimi alınabilecek diğer ülkelerin de öğrencilerin ilgi alanına girmeye başladığı görülmektedir.

Bu noktada son dönemlerde öne çıkan ülkelerden biri de Rusya Federasyonu’dur. Biz bu yazımızda Avrupa ve ABD’ye göre üniversiteleri ve eğitim sistemi hakkında daha az bilgi sahibi olunan Rusya Federasyonu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen öğrencilere bu ülkede eğitim almalarının avantajlarını maddeler halinde ve özet olarak anlatarak kafalarındaki soru işaretlerini gidermeyi amaçlıyoruz.

 

1-   İlk üniversitenin 1687 yılında kurulduğu Rusya Federasyonu’nun çok köklü ve güçlü bir akademik geleneği vardır.

2-   Rusya üniversiteleri fen bilimleri, mühendislik ve sosyal bilimler alanlarında tüm dünyada ses getirmiş ve Nobel ödülü başta olmak üzere birçok akademik ödül almış bilim insanları ve düşünürler yetiştirmiştir.

3-   Başarılarla dolu geçmişinin yanında son yıllarda göstermiş olduğu gelişmelerle de dikkatleri üzerine çeken Rusya üniversitelerindeki sınırlı sayıda yabancı öğrenci kontenjanına olan talep her geçen yıl artmaktadır.

4-   QS World University Rankings, Times Higher Education World University Rankings, ARWU World University Rankings gibi uluslararası alanda saygınlığı yüksek olan akademik sıralamalarda her geçen yıl daha fazla Rusya üniversitesi kendine yer bulmaktadır.

5-   Rusya Federasyonu’nda; Moskova Devlet Üniversitesi, Moskova Fizik – Teknik Üniversitesi, Ulusal Araştırmalı Nükleer Üniversitesi, St. Petersburg Devlet Üniversitesi, Yüksek Ekonomi Okulu gibi onlarca üniversite söz konusu sıralamalarda ilk 50’de, ilk 100’de, ilk 500’de, ilk 1.000’de yer almaktadır.

6-   Rusya üniversitelerinden alınan diplomalar dünya genelinde yüksek düzeyde tanınırlığa sahip olduğu gibi YÖK’ün yayımladığı yönetmelik gereğince dünya üniversiteleri arasında ilk 1.000’de yer alan Rusya üniversitelerinden alınan diplomalar Türkiye’de de tanınmakta ve kolaylıkla denklik alabilmektedir.

7-   Rusya’daki üniversitelerde okuyabilmek için herhangi bir sınav koşulu söz konusu olmadığından Türkiye’deki lise mezunları, mezun olduğu lisenin türüne bakılmaksızın istedikleri Rusya üniversitesinin dilediği bölümüne başvurarak hayallerindeki mesleğe sahip olabilirler.

8-   Az da olsa İngilizce, Almanca ve Fransızca eğitim görme olanağı da bulunmakla birlikte eğitim dilinin genel olarak Rusça olduğu Rusya üniversitelerinde okuyan öğrenciler, dünyadaki en güçlü ülkelerden birinin dilini en iyi biçimde öğrenmekte ve dünya ticaretinde oldukça geçerli olan bu dili bilmekle birçok önemli kariyer fırsatı elde etmektedirler.

9-   Rusya’daki üniversiteler dünya üniversiteleri ile yakın ilişkilere sahip olduğundan Rusya üniversitelerinde okuyan öğrenciler, öğrenci değişim programları aracılığıyla dünya genelindeki seçkin üniversitelerde eğitim görme olanağına sahiptirler.

10- Rusya üniversitelerinin uluslararası alandaki ilişkileri ve sahip olduğu saygınlık dolayısıyla bu üniversitelerden mezun olan öğrenciler dünya genelindeki seçkin üniversitelerdeki yüksek lisans programlarına kabul edilebilirler ve akademik kariyerlerine bu üniversitelerde devam edebilirler.

11-  2003 yılında “Bologna Sözleşmesi”ni imzalayarak bir dizi yükümlülüğün altına giren ve diplomalarının uluslararası tanınırlığını artıran Rusya Federasyonu, son yıllarda birçok ülke ile ortaklaşa mezunlara çift diploma veren bir program uyguladığından Rusya üniversitelerinde okuyan öğrenciler bu üniversiteden alacakları diplomanın yanı sıra bir Avrupa üniversitesinden de diploma alabilmektedirler.

12- Yıllık ortalama 3.000 $ ila 6.000 $ arasındaki eğitim ücretleri ile Rusya üniversitelerinde eğitim görmek Avrupa ülkeleri ve ABD’deki üniversite ücretleri ile karşılaştırılamayacak kadar ekonomik olmasının yanında ülkemizdeki vakıf üniversitelerinin ücretleri göz önüne alındığında Türkiye’ye göre de oldukça ekonomiktir.

13- Yaşanılan şehre ve öğrencinin yaşam biçimine göre ortalama 250 $  ila 500 $ aralığındaki konaklama ve yaşam giderlerinin de oldukça düşük olduğu göz önüne alınırsa Türkiye’de şehir dışında okuyan bir öğrencinin yapacağı harcama ile hemen hemen aynı düzeydeki bir harcama ile Rusya’da yaşanabilmektedir.

14- Rusya’daki üniversitelerin eğitim ve araştırma tesislerinin sahip olduğu fiziksel olanaklar Batılı ülkelerle rahatlıkla yarışabilecek düzeydedir.

15- Rusya’daki üniversitelerin birçoğunun kampüslerinde yurt bulunduğundan öğrenciler hem ekonomik açıdan hem de konfor açısından oldukça avantajlı durumdadırlar.

16- Rusya Federasyonu değişik ulusların ve dinlerin iç içe yaşadığı bir ülke olduğundan yurt dışından gelen öğrenciler Rusya’daki yaşama kolay uyum sağlamakta ve üniversitelerin uluslararası öğrencilere sunduğu destek hizmetleriyle kısa sürede kendilerini evlerinde gibi hissetmeye başlamaktadır.

17- Edebiyat, felsefe, resim, müzik, bale, tiyatro, sinema, mimarlık gibi kültürün hemen hemen her alanında dünya çapında isimler yetiştirmeyi başarabilmiş Rusya Federasyonu’nda sanatla ilgilenen öğrencilerin ilgisini çekecek birçok müze, tiyatro ve sanat galerisi bulunmakta, birçok kültür ve sanat festivali gerçekleştirilmekte, bunların yanında yıl boyunca birçok konser ve eğlence festivali de öğrencilerin unutulmaz anılar biriktirmelerini  sağlamaktadır.

18- Sporun hemen hemen her dalında dünya çapında sporcuların yetiştiği Rusya Federasyonu’nda on binlerce spor tesisi bulunduğundan halkın % 60’ı, öğrencilerin de % 71’i spor yapmaktadır. Kış Olimpiyatları, Dünya Kupası, Dünya Üniversite Oyunları gibi birçok uluslararası spor etkinliğine ev sahipliği yapan Rusya Federasyonu’nda üniversitelerin yasal olarak öğrencilerine spor olanakları sunmaları gerektiğinden güçlü sportif altyapları bulunmakta ve başarılı öğrenciler takımlarda kendilerine yer bularak uluslararası etkinliklere katılabilme olanağına kavuşmaktadırlar.

19- Dünyanın en güçlü toplu taşıma altyapısına sahip ülkelerinden biri olan Rusya Federasyonu’nda öğrenciler bu hizmetlerden indirimli olarak yararlanarak gerek okuduğu şehirde gerekse diğer Rusya şehirlerinde gezerek bu büyük ülkenin tadını çıkarabilmektedir.

20- Rusya’daki uluslararası öğrenciler eğitim dönemlerinde yarı zamanlı, tatillerde ise tam zamanlı olarak çalışabilme hakkına sahip olduklarından bütçelerine katkıda bulunabilmektedirler.

21- Rusya Federasyonu Türkiye’ye yakın bir konumda  olduğundan iki ülke arasındaki ulaşım gerek süre gerekse de maliyet açısından birçok ülkeye göre daha avantajlı durumdadır.  

 

 

Yurtdışında eğitim programları hakkında sorularınız için ofislerimizi ziyaret edebilir, bilgi istek formu doldurabilir veya Whatsapp hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Bilgi İstek Formu

Yurtdışı eğitim ile ilgili tüm sorularınıza hafta içi ve Cumartesi 24 saat içerisinde dönüş sağlıyoruz.

Beni Arayın
location icon

Orbis Blog

location icon

Tümü