Whatsapp
ANA SAYFA ÜNİVERSİTE YÜKSEK LİSANS DİL OKULU YAZ OKULU SERTİFİKA FİYAT LİSTELERİ KATALOG
Whatsapp İndirimli Dil Okulları Document Bilgi İstek Formu

Ana Sayfa > Blog

2022 Pasaport Ücretleri̇

Pasaport, bir ülke vatandaşının yurt dışına çıkabilmesi için gerekli en temel evraktır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen pasaportların; Bordo (Umuma Mahsus), Yeşil (Hususi Pasaport), Gri (Hizmet Damgalı Pasaport), Siyah (Diplomatik Pasaport) gibi çeşitleri bulunmaktadır.

Her yıl olduğu gibi, 2020 yılı için de pasaport işlemlerinde bazı güncellemeler yapılmaktadır. Bu güncellemeler geçtiğimiz yıllarda, pasaportun çıkarılacağı yerin değiştirilmesi şeklinde olmuştur. 2020 yılında ise pasaport ücretlerinde bazı değişiklikler yapılmıştır.

PASAPORT ÜCRETİ NE KADAR OLDU?

2022 yılı 1 Ocak tarihi itibariyle, T.C. vatandaşları için pasaport defter ve harç ücretlerinde %22.58 oranında bir artış gerçekleşti. Gerçekleşen artış ile birlikte, pasaport defter bedeli 255 TL’ye; 1 yıllık pasaport ücreti 452,30 TL’ye, 3 yıllık pasaport ücreti 1049 TL'ye, 10 yıllık pasaport ücreti (3+ yıl olarak belirtilir) 1478,30 TL’ye çıkarılmıştır.

PASAPORT NASIL ÇIKARILIR?

Önceki yıllarda Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan pasaport işlemleri, 2019 yılı itibariyle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. NVİ’den, Bordo (Umuma Mahsus) pasaport işlemleri yapılabilmektedir. Aşamalar sırasıyla şu şekilde gerçekleşmektedir:

- nvi.gov.tr adresinden pasaport randevusu alınabilir.

- Randevu alındıktan sonra, https://randevu.nvi.gov.tr/pages/applicationprices sayfasında yer alan “Anlaşmalı Bankalar” başlığı altındaki bankalardan Pasaport Harç ve Defter bedeli ücretleri ödenir. Dekontu randevuya götürülmek üzere tutulmalıdır.

- Pasaport için biometrik fotoğraf temin edilir (50x60 – Arka fonu beyaz ve yüz net görünür)

Bu işlemlerin ardından randevu günü, randevunun alındığı Nüfus Müdürlüğü’ne gidilerek; pasaport ücret ödeme dekontları, fotoğraflar, T.C. kimliği, randevu sayfasının çıktısı, (varsa) eski pasaportunuz, başvuru sahibinin yanında götürülmelidir. Gün içerisinde işlemler yapılıp, belirtilecek süre içerisinde pasaportunuz, vereceğiniz adrese ya da PTT şubelerine kargo yoluyla gönderilmektedir. (Genellikle 5 iş günü içerisinde)

YEŞİL PASAPORT NASIL ÇIKARABİLİRİM?

Yeşil (Hususi) pasaport işlemleri yine itibariyle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Yeşil pasaport çıkarabilmek için, 1. Dereceden yakınların (anne, baba) kamu hizmetinde çalışıyor ya da kamu sektöründen emekli olması gerekmektedir. Hususi (yeşil) pasaport işlemleri ile ilgili, web sitemizdeki “Yeşil Pasaport Nasıl Çıkarılır?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

1 Ocak 2022 tarihinden itibaren güncellenecek olan Pasaport ve Defter ücretleri aşağıdaki gibidir:

Süre

Harç ***

Defter

Toplam

6 Ay

309.40 TL

255.00 TL

564.40 TL

1 Yıl

452.30 TL

255.00 TL

707.30 TL

3 Yıl

1049.00 TL

255.00 TL

1304.00 TL

3+ Yıl

1478.30 TL

255.00 TL

1733.30 TL

 

*** Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar harç bedelinden muaftır.

Yurtdışında eğitim programları hakkında sorularınız için ofislerimizi ziyaret edebilir, bilgi istek formu doldurabilir veya Whatsapp hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Bilgi İstek Formu

Yurtdışı eğitim ile ilgili tüm sorularınıza hafta içi ve Cumartesi 24 saat içerisinde dönüş sağlıyoruz.

Beni Arayın
location icon

Orbis Blog

location icon

Tümü