Amerika, Kanada, İngiltere ve Avusturalya en popüler 4 büyük ülkede üniversite eğitimi için başvuru koşulları
YURT DIŞINDA ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ İÇİN NELER GEREKLİ? 4 ÖNEMLİ ÜLKEDEN ÖNEMLİ BİLGİLER!
Türkiye’de lise eğitimi alan birçok öğrenci yurt dışında üniversite eğitimleri için nereden sürece başlayacakları konusunda soru işaretleriyle dolu oluyor. Özellikle son yılına giren lise öğrencilerinde hem Türkiye’deki sınav stresi hem de alternatif ülkelerin istekleri öğrencileri ve ailelerini baskı altına alıyor.
Burada dört ülke için de geçerli olacak ortak noktaları da vurgulamak gerekiyor. Aşağıdaki ülkelerden birinde eğitim almak için YKS/TYT ya da AYT gibi sınavlara girmenize gerek yok. üniversite başvuruları 12. sınıfa geçer geçmez hazırlanmalı.
Amerika’da üniversite okumak için neler gerekli? Önemli bilgiler;
Amerika Birleşik Devletleri'nde yükseköğretim düzeyinde farklı eğitim modelleri bulunmaktadır. Bunların en yaygınlarından biri “Community College” veya “Junior College” adı verilen ve 2 yıllık bir yüksekokul eğitimi sunan okullardır. Bu okullarda temel eğitimin yanı sıra mesleki eğitim de alınabilmektedir. Bu okulların giriş koşulları biraz daha kolaydır(İngilizce yeterlik skoru, lise mezuniyet notu). Eğitimin sonrasında gereken şartlar sağlandığında dersler de saydırılarak lisansa geçilebilir.
Üniversite lisans eğitimine başlamak isteyen öğrenciler ise öncelikle 11 ya da 12. sınıfta SAT ya da ACT sınavına girmeli. Fakat SAT veya ACT sınavı istemeyen üniversiteler de mevcuttur. Daha top üniversiteler bu sınavları isterken bazı üniversiteler için gerekli değildir. İstenilen İngilizce yeterlik skoru belgeniz olmalıdır. ABD üniversiteleri öğrencilerin ,mezuniyet not ortalaması, ders dışı aktiviteleri ve projelerini de değerlendirmeye aldığını belirtelim.
Eğer istenilen İngilizce yeterliliğiniz yoksa;
Lisans programlarının kabul şartı genel itibari ile IELTS 5.5-7.0 aralığında iken Pathway programlarının şartı ise 4.5-5,5 aralığındadır. Eğer istenilen İngilizce yeterliliğiniz yoksa bir alternatif daha bulunmaktadır. Hazırlık eğitimi de dediğimiz Pathway programları. Pathway programına başlamak için de gereken dil seviyeniz yok ise öncesinde dil kursu ardından pathway düşünebilirsiniz. Bu programları üniversitelerin anlaşmalı kurumlarından veya direk üniversite bünyesinde alabilirsiniz. Bu kurs sonrası sat sınavına ve üniversitelerin istediği IELTS veya TOEFL sınavına girmeden üniversitelere yerleşebilirsiniz. Üniversiteye yerleşmek için pathway not ortalamasının çok önemli olduğunu belirtmek isteriz.
Özet olarak şunu söyleyebiliriz; ABD de top üniversiteler için ya SAT veya ACT sınavına girip, elimizde bulunan yeterlilikleri sunarak ya da Community College” veya “Junior College” adı verilen ve 2 yıllık bir yüksekokul dediğimiz kabul şartları daha kolay ve SAT istemeyen college’lere başvuru yapabiliriz. Ya da üniversitelerin anlaşmalı kurumlarından Pathway (hazırlık) eğitimi alıp SAT, IELTS veya TOEFL skoru olmadan anlaşmalı üniversitelere başvuru yapabiliriz. Şunu da eklemekte fayda var, ABD’de her üniversite SAT veya ACT sınavı istemeyebilir. Gereken dil yeterlik şartı ve lise mezuniyet notunuzla da direk girebileceğiniz üniversite alternatifleri de bulunmaktadır.
Türkiye’de YKS/TYT ya da AYT gibi sınavlara girmenize de gerek yok.
Kanada’ da üniversite okumak için neler gerekli? Önemli bilgiler;
Kanada’da lise eğitiminden sonra eğitimi üniversiteler ve kolejler olarak ikiye ayırabiliriz. Üniversitelerde akademik eğitim verilirken kolejlerde sertifika-diploma eğitimi olarak adlandırdığımız mesleki eğitimler verilir. Başvuru koşulları her eyalete ve okullara göre değişiklik gösterebilir. Türkiye’de YKS/TYT ya da AYT gibi sınavlara girmenize gerek yoktur.
Üniversite için; Bazı top üniversiteler SAT skoru isterken büyük çoğunluğu istemez, mezuniyet sonrası lisans ve üzeri diploma not ortalaması önemlidir(BA, BSc, MA, MSc, PhD, vs.) Başvuruda lise mezuniyet not ortalaması genelde 100 üzerinden 70-100 arası istenir. Öğrencilerin ders dışı projeleri ve aktiviteleri de değerlendirmeye alınır. Lisans programlarının İngilizce yeterlikte kabul şartı genel itibari ile IELTS 6.0-7.0 arasındadır. Eğer istenilen kabul şartlarını karşılayamıyorsanız üniversite bünyesindeki "foundation" denilen hazırlık programına katılabilirsiniz. Foundation-hazırlık eğitimi, University Transfer Program - UTS (Üniversiteye Geçiş Programı) olarak isimlendirilmektedir. Bu eğitim ile hem akademik İngilizce dil seviyesi geliştirilirken hem de bölüm ile ilgili temel dersler alınır. Programa kabul için dil şartı IELTS 5.0-5.5 arasında yani B2 seviyesinde olmaktadır ve lise not ortalamasının minimum 60-70/100 olması gerekmektedir. Ayrıca her üniversitede foundation programı bulunmaz.
Kanada’da Pathway Programı; Pathway programlarıyla, yeterli İngilizce seviyesine sahip olmayan öğrenciler, dil hazırlık programlarına katılarak yeterli seviyeye gelmektedirler. Bu programlarda Genel İngilizce eğitimleri yanında Akademik İngilizce dil eğitimi de verilmekte ve öğrenciler okumak istedikleri bölüme yönelik hazırlanmış olmaktadır. Öğrenciler almış oldukları eğitim ile yeterli seviyeye geldikleri takdirde IELTS, TOEFL gibi İngilizce sınavlarına girmeden kolejlere veya üniversiteye geçiş yapabilmektedirler. Pathway programları kolejlerin ve üniversitelerin bünyelerinde alınabileceği gibi anlaşmalı dil okulların bünyesinde de alınabilir.
Kolejler için; kolejler diğer bir tanımla sanat-teknik yüksekokullarıdır. Kolejlerde verilen sertifika eğitimi ; lise sonrası(lisans öncesi) ve lisans sonrası olarak ikiye ayrılır. Dil yeterlilik IELTS 5.5-6,0 arası istenir. Eğer istenilen İngilizce dil yeterliliği yok ise öncesinde Kolejlerin anlaşmalı olduğu dil okullarından veya kolej bünyesinde dil hazırlık-pathway eğitimi alınabilir.
Liseden sonra başlanılan sertifika - diploma programları (lisans öncesi programları) ; ‘ Undergraduate Certificate - Diploma" Programları alarak tanımlanır. Dereceleri ;
Sertifika (1 yıl)
Diploma (2 yıl )
Advanced Diploma (3 yıl)
Lisans öncesi (lise sonrası) sertifika programları Kanada'da özel kolejler ya da devlet kolejleri ve politeknik üniversiteler bünyesinde verilir.
Alınan bu programlar sonrası dersler saydırılarak bölüm de uygun ise lisansa geçiş yapma şansı da vardır. Kabul aşamasının daha kolay olmasından dolayı öncelikle 2 yıllık bir diploma programının ardından 3 ve 4. yıllar için üniversiteye geçiş yapıp lisans mezunu olunabilir.
Lisans sonrası sertifika programları ‘Postgraduate Sertifika ve Diploma Programları ‘ olarak adlandırılır.
4 yıllık lisans eğitimlerini tamamlayan kişilerin katılabileceği Postgraduate yani lisansüstü seviyedeki programlar Kanada’da eyaletler arası ‘’Graduate Certificate, Post-Degree Diploma, Post Baccalaureate Diploma’’ gibi farklı isimler ile karşımıza çıkar. Bu programların eğitim süreleri 8 ay, 1 yıl ya da 2 yıldır.
Kanada Devlet kolejleri ve politeknik üniversitelerden alınan sertifika eğitim sonrası, 8 ay - 1 yıllık bir eğitimden sonra 1 yıl çalışma izni, 2 yıllık bir eğitimden sonra ise 3 yıla kadar çalışma izni verilmektedir. Ayrıca eğitim alınan dönemde öğrenciler part-time olarak çalışma hakkına sahip olurlar. Tatillerde ise yine full-time olarak çalışılabilir.
AVUSTRALYA
İngiliz Milletler Topluluğu üyesi Avustralya’nın eğitim sistemi,her ne kadar yapı olarak Birleşik Krallığa benzese de ,daha belirgin farklılıklar vardır.
Dil Eğitimi
En az 12 hafta ve üzeri tam zamanlı bir dil eğitimine (ELICOS olarak da adlandırılmaktadır) kayıt olan öğrenciler,ÖĞRENCİ VİZESİ ile Avustralya’ya gidebilmektedir.Bu vize ,uzatılabilir vize olup (istisnai durumlarda uzatılamaz vize de verilebilmektedir),ayrıca öğrencilere,her 14 gün için 48 saatlik çalışma izni verilmektedir.Öğrenci adayları bu dil eğitimlerini ister özel dil okullarında isterse de üniversitelerin bünyesinde alabilirler.Avustralya,üniversitelerin dil eğitimi hizmeti sunduğu ender ülkelerin başında yer almakta,dil eğitimi ile çalışma izni verilen birkaç ülkeden birisidir.Eğitimlerine akademik yoldan devam etmek isteyen öğrenciler,ayrıca,İster üniversite olsun ister özel dil okulu olsun,dil programı mezuniyet seviyelerine göre ,eğitim aldıkları okullarının anlaşmalı oldukları partner okullardaki akademik eğitimlere dil sınavı olmadan (TOEFL,IELTS,PTE yada DUALINGO gibi) geçiş yapma hakkında sahip olurlar.Bu programları,Türkiye’deyken de planlamak mümkün olabilmekte,bu şekilde uzun süreli vize alınabilmektedir.
Temel (ilk-orta-lise) Eğitimler
Avustralya,temel eğitim için son yıllarda popüleritesini arttıran ülkelerin başında gelmektedir.Avustralya’daki temel eğitim,Türkiyedeki gibi toplam 12 yıl sürmekte ve yabancı öğrenciler,özel okullara kayıt olabilecekleri gibi,devlet okullarına da kayıt olma hakları bulunmaktadır.Her eyaletin uluslararası öğrencileri kabul şartları farklılık gösterdiği için,seçilecek eyaletin kanun ve kurallarına göre program oluşturulması gerekmektedir.Bazı eyalatler,uluslararası öğrencilerin devlet okullarında en fazla 6 eğitim yılı okumasına izin verirken bazı eyaletler ise 12 yıla kadar bu izni verebilmektedir.Eyaletlerin belirledikleri azami eğitim süresini tamamlayan öğrenciler,özel okullara devam etmek durumunda kalırlar.Okulların kabul şartları,dil ve akademik yetkinlik olarak 2 aşamada değerlendirilmektedir.Dil yeterliliğini sağlayamayan öğrenci adayları,bağlı bulundukları okulun yada anlaşmalı oldukları özel dil okullarında İngilizce eğitimlerini alarak yeter düzeye geldikleri zaman akademik programlarına başlayabilirler .Devlet okulları,özel okullara kıyasla görece daha ekonomik olup,yıllık ücretler 13-17 bin AUD (2023 yılı ortalama ücretleri) aralığındadır,konaklama ve diğer muhtelif giderler hariç olarak hesaplanması gerekmektedir.
Devlet okullarındaki müfredat,Türkiye’deki bir çok özel okulun sunmuş olduğu zengin içeriğe sahiptir ve lise döneminde, uluslararası müfredata uygun olarak AP yada IB derslerini alabilme şansına da sahip olurlar.Ayrıca,okulların bir çoğunda sportif ve sanatsal faaliyetlerin dışında,oludukça zengin sosyal aktiviteler de mevcuttur.
KOLEJ,TAFE,VET EĞİTİMLERİ
Kanada ve ABD’de olduğu gibi, Avustralya’daki kolej eğitimleri (VET olarak da bilinmektedir) ,meslek edinimi ve hızlı iş hayatına atılmak için tercih edilen bir eğitim türüdür.Bu eğitimleri devlet (TAFE) yada özel kolejlerde alabilen uluslararsı öğrenciler,Avusltralya içerisinde aranılan mesleklerden birisinde uzmanlaşıp,eğitim içerisinde sunulan staj ve uygulaması eğitimler sayesinde,mezuniyetten sonra hızılı iş bulma şansını elde ederler.Bu programlara katılım için genellikle lise mezunu olma şartı aranmaktadır.İstenilen İngilizce seviyesi de,akademik eğitimlere göre daha düşük düzeydedir (IELTS 5.5 ortalama) Programlar şu şekilde oluşturulmaktadır,
Certificate-1
Certificate-2
Certificate-3
Certificate-4
Diploma
Advanced Diploma
Toplam 6 seviyeden oluşan VET,teknik meslek yüksek okullarında eğitim gören öğrenciler,akademik kariyere dönmek isterlerse,almış oldukları dersleri,üniversitelerin lisans programlarına transfer edip,kalan derslerini üniversitede tamamlayarak,lisans mezunu olabilirler.
ÜNİVERSİTE EĞİTİMLERİ
Avustralya’da direk üniversiteye gitmek isteyen öğrenciler ‘foundation’ yani akademik hazırlık eğitimi almayacaksa Türkiye’de IB, AP, gibi uluslararası geçerliliği olan müfredatlarda eğitim almalıdır.İki yıllık IB müfredatına 11. sınıfta geçebilecek öğrenci 10. sınıfta bunun kararını verebilmeli ve derslerini buna göre alabilmeli ve ders notlarını maksimum seviyede tutmalı zira en önemli kriter not ortalamasıdır.
Avustralya’daki üniversiteler için Türkiye’de yapılan üniversite sınavının önemi yoktur. Tamamen lisedeki akademil,sosyal,sportif ve sanatsal yeteneklerine göre öğrenci alımı yapılmaktadır.Akadamik yada dil açısından yetersiz olan öğrenciler,FOUNDATION isimli programa katılabilir,bu sürede akademik performanslarını gösterebilir ve ardından lisans 1.yıla başlama şansına sahip olurlar.Lisans eğitimlerinin süreleri ortalama 3-4 sene diyebiliriz. Bölüme ve içeriğe göre lisans eğitim süreleri değişkenlik gösterebilmektedir.
Avustralya’daki 45 civarı olan toplam üniversitelerin ilk 30 ‘u,dünyanın en iyi ilk 1000 üniversitesi içerisinde yer almakta olup,dünya sıralamasında ilk 50 ‘de 5 üniversiteleri bulunmaktadır.Bu üniversitelerden bazıları
ÜNİVERSİTE DÜNYA SIRALAMASI (QS 2024 RANKING)
UNIVERSITY OF MELBOURNE 14
UNSW 19
UNIVERSITY OF SYDNEY 20
ANU 34
MONASH 42
UNIVERSITY OF QUEENSLAND 43
BOGAZICI UNIVERSITY 514
ODTÜ 336
Yukarıdaki listede de görebileceğiniz üzere,dünyanın en prestijli üniversitelerine,Türkiye’deki üniversite sınavına girmenize gerek olmadan,sınavsız,sadece lisedeki performansınıza göre giriş yapma hakkına sahip olursunuz.Az önce bahsettiğimiz gibi,yeter seviyede dil ve akademik yetkinliği olmayan adaylar,1 yıllık akademik hazırlık (Foundation) sonrasında bu üniversitelere giriş yapma hakkına sahip olurlar.
YÜKSEKLİSANS DİPLOMASI,MASTER VE DOKTORA EĞİTİMLERİ
Özellikle akademik kariyer yapmak yada mesleğinde uzmanlaşmak isteyen öğrenci adaylarının tercih ettiği ülkelerin başında gelen Avustralya,göçmenlik açısından da son derece popüler bir ülke konumunda bulunmaktadır.Avustralya hükümetinin düzenli olarak açıklağı aranılan meslekler lisesi’ni takip eden ve bu alanlar üzerine eğitim alan öğrenciler için,Avustralya hükümeti,yabancı öğrencilere eğitim sonrası 4-8 yıl arasında (master için 4 ,doktora için 8 yıla kadar) tam zamanlı çalışma izni vermektedir.Ayrıca,bu eğitimleri alan öğrenciler,yanlarında eşlerini ve çocuklarını da getirebilmektedir.
Akademik açıdan master ‘a uygun olmayan öğrenciler,programlarına POST GRADUATE CERTIFICATE (dönemlik oralama 4 ders) alarak eğitimlerine başlayabilir,bu program içerisinde gösterecekleri akademik performanslarına göre,sonraki dönemlerde üst dönem dersleri de alarak ,master diplomasını almaya hak kazanabilmektedir. Aşağıdaki tabloda,yükseklisans eğitimlerinin genel bir profilini sizlerle paylaşıyoruz
PROGRAM TÜRÜ İÇERİK SÜRE (ortalama)
POST GRADUATE CERTIFICATE 1 Dönemlik 3-4 ders yükü alınır 1 dönem (3-4 ay)
POST GRADUATE DIPLOMA 2 dönemlik 6-8 ders yükü alınır 2 dönem (9 ay)
MASTER DEGREE 14-16 ders yükü alınır 3-4 dönem (1.5-2 yıl)
MASTER OF RESEARCH Doktora yapmak isteyen öğrencilerin tercih ettiği araştırma master programlarıdır.Ortalama 2-3 yıl sürmektedir
PHD Ortalama 4-5 yıl sürmektedir
BURSLAR VE İNDİRİMLER
Avustralya’daki dil eğiitmlerinde burs bulunmamaktadır,sadece ülke bazlı dönemsel indirimler uygulanmakta olup,kayıt olduğunuz tarihte (program başlangıç tarihi değil) geçerli indirim uygulanmaktadır.Bu yüzden ,okulların sundukları indirimleri sıklıkla takip etmenizi tavsiye ederiz.
Akademik burslar ise oldukça sınırlı olup,araştırma programlarında (Mres veya Phd) daha fazla burs imkanı bulunmaktadır.Avustralya’ya hükümeti,seçilen programın türüne ve seviyesine göre,aile bireylerini de ana başvuru sahibi ile birlikte gitmelerine imkan sağlayan vize türlerine sahiptir.Bu şekilde,vize başvurusunu yapan öğrencilerin eşleri de ,belirli süreye kadar tam zamanlı eğitim alma hakkının yanında,öğrencinin,yani asıl vize başvuru sahibinin alacağı eğitim ve okul türüne göre tam zamanlı çalışma hakkı elde etmektedir.Bu şekilde finansal olarak oldukça avantajlı bir pozisyona gelinmektedir.Avustralya’daki okulların hepsi,özel yada devlet farketmeksizin ücretli olarak hizmet vermektedir.
BİRLEŞİK KRALLIK
Birleşik Krallık,İskoçya,İngiltere,Galler ve Kuzey İrlanda olmak üzere 4 kurucu ülkeden oluşmaktadır. İskoçya hariç,eğitim sistemleri aynı olan bu bölgeler kendi aralarında,dil ,kültür,ilkim ve gastronomi açısından farklılıklar göstermektedir.
Dil Eğitimleri
Dünyanın en popüler ve prestijli ülkesi olarak öne çıkan İngiltere’de çok sayıda dil okulu mevcuttur.Birçoğu özel dil okulu konseptinde hizmet veren bu okullar,adanın bir çok şehrinde mevcut olup,kalite olarak son derece üst seviyede hizmet vermektedirler.ABD ve Avustralya gibi ülkelerin aksine,Birleşik Krallık’ta bulunan üniversiteler,pre-sessional programlar hariç (o üniversitede eğitim alacak olan ve belirli bir dil düzeye sahip olan yabancı öğrencilerin katıldığı kısa süreli yoğun akademik dil programları) İngilizce dil eğitimleri vermemektedir.Sadece İngilizce dil eğitimi almak isteyen öğrenciler,özel dil okullarını tercih etmeleri gerekmektedir.Dil eğitimlerinin süreleri 2 hafta ‘dan başlayıp 52 haftaya kadar sürmektedir. Program ücretleri de bu şekilde süreye bağlı olarak değişiklik göstermektedir:Dil eğitimi alan öğrencilerin resmi olarak çalışma izinleri bulunmamaktadır.
TEMEL EĞİTİM (İLK,ORTA,LİSE)
Birleşik Krallık,tarihsel olarak son derece eski bir eğitim sistemine sahip okulları bünyesinde barındıran bir ülke konumundadır.Özel ve devlet okulu olarak 2 tip eğitim hizmeti veren okulların bir çoğu 100 yıl ve üzerinde hizmet vermektedirler.Bu açıdan son derece klasik bir eğitim sistemi uygulamaktadırlar.Yabancı öğrenciler,ebeveynlerinin oturum veya çalışma izileri yoksa,devlet okullarına gitme hakları bulunmamaktadır,sadece özel okullara gitmelerine olanak tanınmaktadır.
Eğitim sistemi Türkiye’deki gibi toplam 12 yıl süren Birleşik Krallıktaki okullar ,kabul şartları için öğrenci adaylarından dil ve akademik yetkinliklerine göre yerleştirme yapmaktadır.İlk ve orta eğitim Türkiye’dekine benzeri bir süreç olan okulların,lisedeki eğitimleri biraz farklılık göstermektedir.9 ve 10.sınıflara GSCE ,11 ve 12.sınıflar ise A level olarak adlandırılmaktadır.
AKADEMİK EĞİTİMLER
Lisans eğitimi bölümlere göre genellikle 3 yıl sürmekte olup,İskoçya’da 4 yıl sürmektedir.3 yıl süren lisans programlarında,özellikle sayısal bölümlerde,2.yıl sonunda öğrencilere SANDWICH YEAR diye tanımlanan staj yılı hakkı sunulmaktadır.Bu sayede öğrenciler teoride öğrendikleri bilgileri,3.senelerinde uygulamalı olarak görmekte,4.yıllarında ise 3.sınıflarını tamamlayarak mezun olabilmektedir.Birleşik Krallık üniversilteleri öğrenci alımı yaparken,adayın Türkiye’deki lise türüne (Uluslarası bir lise yada devlet lisesi);lise ders ortalamalarına, AP veya IB varsa A level derslerine göre alım yaparlar.Akademik olarak yetersiz olan öğrenciler,FOUNDATION diye isimlendirilen,1 yıl süreli akademik hazırlık programlarına katılma hakkına sahiptirler.Bu program sonunda öğrencilerin gösterecekleri akademik performanslarına göre üniversitelerin 1.yılına giriş yapma hakkı elde ederler.Birşelik Krallık’da üniversitelerin başvuruları,UCAS isimli merkezi başvuru sistemi üzerinden yapılmaktadır.UCAS’a başvuruların son tarihi ise OCAK 2.ve3.haftalarına sona erer,bu tarihe kadar başvuruların yapılması gerekmektedir.Daha prestijli olan üniversitelerin ve bölümlerin başvuruları ise Kasım ayları gibi sona ermektedir bu yüzden tercih edilecek olan üniversite ve bölüme göre son başvuru tarihlerinin kontrol edilmesi gerekmektedir.Lisans eğitimi alan öğrencilerin,eğitim süreleri boyunca yarı zamanlı /Haftada 20 saat çalışma izinleri bulunmaktadır.
Master programları ise İngiltere’de 1 akademik yıl sürmekte ve hem hepsi tezli olarak eğitim vermektedir.Master süresinin kısa olması,hem süre hem de yaşam giderleri hesaplandığı zaman ,İngiltere,bir çok ülkeden (Almanya dahil) daha ekonomik bir ülke haline gelmektedir.Doktora programları ise 3-4 yıl sürmektedir.Lisans,yükseklisans veya Doktora programlarından sonra ise öğrencilere 2 yıl tam zamanlı çalışma izni verilmektedir.
BURSLAR VE İNDİRİMLER
Birleşik Krallıktaki dil eğiitmlerinde burs bulunmamaktadır,sadece ülke bazlı dönemsel indirimler uygulanmakta olup,kayıt olduğunuz tarihte (program başlangıç tarihi değil) geçerli indirim uygulanmaktadır.Bu yüzden ,okulların sundukları indirimleri sıklıkla takip etmenizi tavsiye ederiz.
Akademik burslar ise oldukça sınırlı olup,araştırma programlarında (Mres veya Phd) daha fazla burs imkanı bulunmaktadır.İngiltere hükümeti,2023 tarihi itibari ile,vize başvuru sahiplerinin eşleri ile birlikte seyahat etmelerine izin vermeyeceğini açıkladığı için,eş durumundan dolayı İngiltere’ye gitme durumu bulunmamaktadır.
Yurtdışında eğitim programları hakkında sorularınız için ofislerimizi ziyaret edebilir, bilgi istek formu doldurabilir veya Whatsapp hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.
Bilgi İstek Formu
Yurtdışı eğitim ile ilgili tüm sorularınıza hafta içi ve Cumartesi 24 saat içerisinde dönüş sağlıyoruz.
Beni Arayın