Whatsapp
ANA SAYFA ÜNİVERSİTE YÜKSEK LİSANS DİL OKULU YAZ OKULU SERTİFİKA FİYAT LİSTELERİ KATALOG
Whatsapp İndirimli Dil Okulları Document Bilgi İstek Formu

Ana Sayfa > Blog

6 KISA ADIMDA ALMANYA'DA ÖĞRENCİ OLMAK

Almanya'da Nasıl Yükseköğretim Alınır? Karar verdiğiniz andan kabul alma sürecinize kadar 6 kısa adımı sizler için derledik!

Sizi kafa karışıklığından ve internette mevcut olan ezici bilgilerden kurtarmak için, Almanya’da yükseköğretim almak için adım adım yapmanız gerekenleri kısaca özetledik.

Yurtdışında okumak ve varış noktanız olarak Almanya'yı seçmek istiyorsanız doğru yerdesiniz.

Son dönemlerde popüler olan üniversiteleri ve tamamen ücretsiz eğitimi sayesinde, neden uluslararası öğrencilerin anadili İngilizce olmayan ülkeler arasında Almanya'yı seçtiklerini anlamak zor değil.

1. Adım: Bütçe Değerlendirmesi

Yurtdışında eğitim almayı düşündüğünüz zaman, ilk ve en önemlisi bütçenizi hesaplamak olmalıdır.

Almanya'daki devlet üniversitelerinden kabulü olan öğrencilerin devlet yurdu hakkı bulunmaktadır. Devlet yurtlarının fiziki durumunun iyi olduğu ve en ekonomik konaklama seçeneği olduğu düşünüldüğünde (250-350euro aylık) devlet yurtları uluslararası öğrenciler tarafından en çok tercih edilen konaklamadır. Fakat devlet üniversiteleri tamamen ücretsiz konaklama sağlamamaktadır, bu nedenle konaklama ve bloke edilen hesap maliyetlerini doğru hesaplamanız gerekir.

2. Adım: Program Seçimi

Bu adımda, bütçenize, dil bilginize ve tercihlerinize göre hangi programa başvuru yapmayı nasıl belirleyeceğiniz ile ilgili bilgi vereceğiz. Karar vermeden en az 3 ay önce bu sürecin başlatılması şiddetle tavsiye edilir. Bütçeye göre, farklı programlar hedefleyebilirsiniz:

Almanya'daki Üniversite programlarının çoğu Alman dilindedir, Almanya’da birçok bölümde hiç Almanca bilmeseniz bile 18 ay Almanca hazırlık eğitiminizi (devlet üniversitelerinin bünyesinde) başarı ile tamamlayıp, Almanca yeterliliğinizi gösteren dil sertifikalarından birine sahip olduktan sonra bir üniversiteden kabul mektubu alıp eğitiminize başlayabilirsiniz.

3. Adım: Belge Hazırlama

Bütçenize ve seçilen programa göre, eğitim ve dil bilgilerinizin seviyesini değerlendirmeniz gerekir.

Tanıma

Almanya’da yükseköğretim almak isteyen lise eğitimini Türkiye’de tamamlamış öğrenciler, başvuruda bulunabilmek için bazı temel şartları yerine getirmelidir. Bunun için öncelikle mezun olunan lise türünün Almanya’da tanınmış olması, lise diploma notunun yeterli olması ve ÖSYM sınavında Almanya’da başvuru yapılacak bölümün kazanılmış olması gelir.

Ülkemizden alınan lise diplomanız  bir Alman lise diplomasına denk gelmediği takdirde, Studienkolleg programlarına başvuru yapabilirsiniz.

Ülkemizde eğer bir lisans dereceniz varsa, Almanya'daki yüksek lisans programlarına başvurabilirsiniz.

Dil

İngilizce, Almanca ya da her iki dilde de okumak ister misiniz? Ne kadar iyi konuşabiliyor, okuyabiliyor ve yazabiliyorsunuz?

Almanya’da yükseköğretim almanın temel ön koşullarından biri Almancadır (duruma göre sıfırdan, C1seviyesine kadar).

Almanya'da sıfırdan Almanca hazırlık eğitimi alabileceğiniz üniversiteler vardır.  Konu ile ilgili bilgi almak için sitemizin iletişim kısmından bize ulaşabilirsiniz.

4. Adım: Araştırma

Karar vermeden en az 6 ay önce araştırmaya başlamanız gerekir. Üniversitelerin son başvuru tarihlerine dikkat etmeli ve sürece başlamadan önce Almanya'daki yükseköğretim sistemi hakkında bilgi almalısınız.

 Almanya’da yaklaşık 2000 programda yükseköğretim alınabilir.

Vize

Üniversite Dersleri (Hazırlık, Lisans,Yüksek Lisans, )

Uzun Dönem (Ulusal Visa Tip D ile 90 günden fazla)

Blokeli Hesabı bu vize için açmanız gerekmektedir.

Mezun olduktan sonra iş aramak için Almanya'da kalabilirsiniz (18 ay)

Almanca hazırlık bölümleri hariç, bu vize ile çalışmanıza izin verilmektedir (20 saat / hafta - 240 gün / yıl; 40 saat / hafta - 120 gün / yıl)

Akademik programların çoğu bir şirkette Staj (1 akademik dönem) içermektedir.

Üniversite seçiminizde aşağıdaki konularda mutlaka araştırma yapmanız gerekir:

ü  Akreditasyon

ü  Bölüm seçimi

ü  Minimum Giriş Gereksinimleri (GPA)

5. Adım: Üniversite Seçimi ve Başvuru

Almanya'da hangi üniversitede, hangi bölümde eğitim alacağınızı belirlemek, başvuru şartlarını yerine getirdiğinizde mümkün olacaktır.

Sadece bir üniversiteye başvurmak yerine birkaç üniversiteye başvurmanızı tavsiye ediyoruz, bu seçeneklerinizi genişletecektir ve kabul edilme şansınızı arttıracaktır.

Başvurunuzu yapmadan önce üniversitenin son başvuru tarihlerini göz önünde bulundurmalısınız ve tüm belgelerinizin hazır olduğundan emin olmalısınız. Üniversitelerin kabul süreçleri ile ilgili bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Geçerli Olan Dil Sertifikaları

 

İNGİLİZCE (İngilizce bilgisi gerekli olan bölümler için talep edilir)

IELTS

TOEFL

PTE

ALMANCA

DSH

TestDaf

Goethe Zertifikat

TELC

Bazı Alternatifler

Önemli Notlar:

Tüm belgelerinizin Almancaya çevrilmiş olması gereklidir. Üniversiteler ayrıca bazı belgeleri İngilizce olarak kabul etmektedir.

Kabul için gerekli tüm belgeleri topladıktan sonra, doğrudan başvuruda bulunabilirsiniz. Belgelerinizin eksiksiz ve istenildiği gibi olduğundan emin olmalısınız. Almanya’da hiçbir üniversiteye istenilen evrakların dışında evraklar ile veya eksik evrak ile başvuru yapılamaz.

6. Adım: Giriş ve Vize

Devlet üniversitelerinin ortalama olarak kabul kararını bildirmeleri 6-12 hafta sürmektedir.

Üniversitelerin şartlı kabul mektubunu iletmesi  de 6-12 hafta sürmektedir.

Blokeli Hesabınızı açmış veya garantörlük belgenizi almış olmanız gerekir.

Vize randevu tarihinizi ayarlamış olmanız gerekir.

Vize randevu saati ve tarihini kaçırmamalısınız.

Vize başvurusu

Yükseköğretim başvuru dönemlerinde Alman konsolosluklarında yoğunluk olabileceğini düşünerek, ikamet adresinizin görev çerçevesinde olan Konsoloslukta zamanında vize randevunuzu almalısınız.

Bilmeniz Gerekenler;

Gerekli tüm belgeleri bir dosyada topladığınızdan ve vize randevunuz için zamanında vize görüşmesinde olduğunuzdan emin olun.

Vize başvurusu için Sigorta onayı gereklidir. Genel olarak, başvuru sahiplerinin vizelerinin çıktığı tarihten itibaren 365 gün boyunca geçerli uluslararası sigorta sunmaları istenmektedir.

Almanya'ya gelmeden 90 gün önce konaklama aramaya başlamanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Konaklamanızla ilgili kurumumuz gerekli hizmetleri sunmaktadır.

Ulusal Vize bekleme süresi en az 2 aydır. 3 aya kadar sürebilir.

Zor durumlarda (önceki vize Almanya ya da diğer ülkelere yapılan reddedilenler), kararın alınması 6 aya kadar çıkabilir.

Almanya'da öğrenci olmakla tüm bilmek istediklerinizi size anlatmaya hazırız. Bize bilgi istek formumuzu doldurarak, Whatsapp hattımızdan yazarak veya iletişim bilgilerimizdeki telefon numaralarımızı arayarak kolayca ulaşabilirsiniz. 



Yurtdışında eğitim programları hakkında sorularınız için ofislerimizi ziyaret edebilir, bilgi istek formu doldurabilir veya Whatsapp hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Bilgi İstek Formu

Yurtdışı eğitim ile ilgili tüm sorularınıza hafta içi ve Cumartesi 24 saat içerisinde dönüş sağlıyoruz.

Beni Arayın
location icon

Orbis Blog

location icon

Tümü