Whatsapp
ANA SAYFA ÜNİVERSİTE YÜKSEK LİSANS DİL OKULU YAZ OKULU SERTİFİKA FİYAT LİSTELERİ KATALOG
Whatsapp İndirimli Dil Okulları Document Bilgi İstek Formu

Ana Sayfa > Blog

Harçsız Öğrenci Pasaportu Nasıl Çıkarılır?

Harçsız öğrenci pasaportu, öğrencilerin öğrenci olma şartları dolayısıyla pasaport harç bedeli ödemeden, yalnızca defter bedeli ödeyerek çıkardıkları pasaporttur.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından sunulan hizmet kapsamında, 25 yaşından gün almamış ve örgün eğitimde öğrenimine devam eden T.C. vatandaşı öğrenciler, harçsız öğrenci pasaportundan yararlanabilmektedir.

Öğrenci pasaportu nasıl çıkarılır?

Lise ve üniversite öğrenimine devam eden öğrenciler, nüfus müdürlüklerinden rutin pasaport randevu işlemini yaparlar. Bununla birlikte, pasaport randevularına giderken yanlarında kimlik ve (tercihen ıslak imzalı) öğrenci belgesi bulundururlar. Öğrencilik beyanları ve diğer evraklarının da tam olması sebebiyle, 25 yaşına kadar geçerli olmak ücretsiz pasaport sahibi olabilirler.

Pasaport işlemleri için aşağıdaki sıralama takip edilebilir:

- nvi.gov.tr adresinden pasaport randevusu alınır

- Randevu alındıktan sonra, https://randevu.nvi.gov.tr/pages/applicationprices sayfasında yer alan “Anlaşmalı Bankalar” başlığı altındaki bankalardan Pasaport Defter bedeli ücretleri ödenir. Dekontu randevuya götürülmek üzere tutulmalıdır.

- Pasaport için biometrik fotoğraf temin edilir (50x60 – Arka fonu beyaz ve yüz net görünür)

Bu işlemlerin ardından randevu günü, randevunun alındığı Nüfus Müdürlüğü’ne gidilerek; pasaport defter bedeli dekontu, fotoğraflar, T.C. kimliği, randevu sayfasının çıktısı, (varsa) eski pasaport ve ıslak imzalı öğrenci belgesi (e-imza bazı durumlarda kabul görmemektedir) başvuru sahibinin yanında götürülmelidir. Gün içerisinde işlemler yapılıp, belirtilecek süre içerisinde pasaportunuz, vereceğiniz adrese ya da PTT şubelerine kargo yoluyla gönderilmektedir. (Genellikle 5 iş günü içerisinde)

Öğrenci pasaportundan kimler yararlanabilir?

Öğrenci pasaportundan, 25 yaşından gün almamış, örgün öğrenimdeki lise ve üniversite öğrencilerinden T.C. vatandaşı olanların tamamı yararlanabilir. Bununla beraber, Yeşil (hususi) pasaport alma hakkına sahip vatandaşlar ise, aynı anda bu iki pasaporta sahip olamaz. Ayrıca, Yeşil pasaport işlemlerinde harç ücreti istenmektedir.

Ücretsiz öğrenci pasaportu 25 yaşına kadar geçerli olduğu gibi, öğrencilik devam ettiği sürece geçerlidir. Örneğin, 24 yaşında üniversiteden mezun oluyorsanız, pasaportunuzun kullanım hakları da son bulmaktadır. 

Yurtdışında eğitim programları hakkında sorularınız için ofislerimizi ziyaret edebilir, bilgi istek formu doldurabilir veya Whatsapp hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Bilgi İstek Formu

Yurtdışı eğitim ile ilgili tüm sorularınıza hafta içi ve Cumartesi 24 saat içerisinde dönüş sağlıyoruz.

Beni Arayın
location icon

Orbis Blog

location icon

Tümü