Whatsapp
ANA SAYFA ÜNİVERSİTE YÜKSEK LİSANS DİL OKULU YAZ OKULU SERTİFİKA FİYAT LİSTELERİ KATALOG
Whatsapp İndirimli Dil Okulları Document Bilgi İstek Formu

Ana Sayfa > Blog

Internship Amerika Maaşlı Staj

Internship –Amerika’da Maaşı Staj

Internship programı, genel anlamda stajyerlik programı olupmaaşlı veya ücretsiz olarak ayrılmaktadır. Öğrencilerin çokça tercih ettiğiseçenek ise, maaşlı staj programıdır. Staj progrmaları Internship, Traineeshipolarak 2 training programına ayrılır. Özellikle Internship, Türkiye’deüniversite son sınıf veya yeni mezun olmuş olan Turizm, Aşçılık, İşletme veZiraat bölümleri mezunlarına yönelik imkânlar sunan bir programdır. En popülerprogramlar Gastronomi-Aşçılık stajı ve Turizm stajıdır. Teknik olarak herbölümde internship programı bulunabilse de, uygulamalı eğitimi vereceknitelikli işletme bulunmasının zor olması sebebiyle iş tekliflerialınamayabilir. Bilgisayar Mühendisliği stajı, Mimarlık stajı gibi stajprogramları da nadiren bulunabilen alanlardır.

Internship programında adaylar, okullarının bitişiitibariyle ortalama 12 ay boyunca ABD’de çeşitli zincir işletmelerde hemmesleki gelişim, hem kültürel değişim ve dil pratiği amacıyla yasal vesigortalı olarak çalışır. İşletmenin çeşitli departmanlarında, faz denilenuygulamalı/pratik eğitim süreçlerinde mesleki deneyim kazanırken, bir yandan dageçimlerini sağlamak için maaş alırlar.

Traineeship programının ise Internshipten farkı, farklıbölümlerden mezun fakat iş deneyimleri staj programlarına uygun adayların dakatılabilmesi ve mezuniyet sonrası aradan geçen süredir. Yani bir adaymezuniyetinin üzerinden 1 yıl geçse bile Internship yerine Traineeshipprogramına katılabilir. Bununla beraber, herhangi bir bölümden mezun olupörneğin Aşçılık alanında 5 yıl deneyimi olan bir aday, Gastronomi Stajınakatılabilir.

STAJPROGRAMLARINA KİMLER KATILABİLİR?

ABD’de maaşlı staj programına, Türkiye’deki veya başvuruyapacakları ülkedeki ön lisans, lisans veya yüksek lisans eğitimlerinin sonyılındaki öğrenciler; üniversite eğitimi son 1 yıl içerisinde bitmiş olan yenimezunlar; alanlarda 2-5 yıl arası iş deneyimine sahip ve 26 yaşını aşmamışadaylar katılabilirler. Program, Amerika Dışişleri Bakanlığı (Department ofState) tarafından organize edilip, katılımcılarının J-1 vize türü ilekatılabildiği bir program olması sebebiyle, katılım koşulları eğitim veyadeneyim kriterlerine bağlıdır.

-T.C. Vatandaşıolmak

-Örgün eğitimde üniversite öğrencisi veyamezunu olmak

-İleri seviyede İngilizce konuşma ve anlamabecerisine sahip olmak

-Seyahatiengelleyecek herhangi bir sağlık problemine sahip olmamak

Nasıl İşliyor?

Internship Amerika maaşlı staj programı prensiptebilgi ve yeterlilik ölçümü ile başlar. Adaylar üniversitenin ilgili bölümündenmezun olmadan önce hazırlıklar yapılabilir. Adayın İngilizce seviyesi ölçülmesive güncel bir CV sunması ardından programın resmi işlemlerini organize eden ABDresmi sponsor firmaları tarafından kendilerine uygun staj teklifleri gelir. Buteklifler 6, 9, 12 veya 18 aylık teklifler olabilse de genellikle 12 aylıkprogramlar daha yaygındır. Gelen teklif doğrultusunda stajyer aday, bir işletmeile on-line iş görüşmesi yapar. Kabul edilmesi ardından da bir iş sözleşmesi veeğitim planı (DS-7002 / training plan) hazırlanır. Sponsor diğer evrakişlemlerinin de tamamlanması ardından aday ABD Konsolosluk veyaBaşkonsolosluklarında vize görüşmesine gider. Vizesi onaylanan aday Amerika’yauçuşunu planlayabilir.

 

MALİYETLER

Internship programında adayların program ücreti,vize, sevis, uçak bileti ve cep harçlığı giderleri olacaktır. Program ücreti$4000-$4500 civarındadır. $160 vize ücreti, $220 SEVIS ücreti, 500-600 dolarcivarı uçak bileti ve tavsiye edilen 1000-1500 USD cep harçlığı olarak yaklaşık$6000 gibi düşünülebilir. Cep harçlığı içerisinde stajyerin maaşını alana kadarkonaklama, yeme-içme, eşya, alışveriş, sosyal harcama gibi giderleri mevcutolacaktır.

Maliyetlere karşılık öğrenciler aylık yaklaşık 2000ila 4000 dolar arası kazanç elde edebilmektedirler. Bu da 12 aylık bir programda,intern adayının yaşam masraflarını rahatlıkla karşılayabilmesi, gelişimindeneksik kalmaması demektir. Maddi kazanç dışında staj programında adaylarınmesleki olarak kendilerini geliştirebileceği, yeni yöntemler öğreneceği vekariyerlerine yön vereceği de unutulmamalıdır.

Internship ProgamıSadece Para İçin Mi?

Internship programı ve kazanç ilişkisi, esasenadayların 2. Planda tuttukları bir ilişkidir. Çünkü bir stajyer, belki dehayatının geri kalan kısmında edinemeyeceği kadar deneyim elde edebileceği buprograma katılırken, kariyerini düşünmelidir. Örneğin bir Gastronomi stajıkatılımcısı, Türkiye’de öğrendiği mutfaklar dışında ABD’de İtalyan, Fransızmutfaklarına hâkim olabilşr, deniz ürünleri alanında farklı ürün ve teknikler öğrenebilir.Ayrıca füzyon mutfağı bilgisine de sahip olabileceği birçok işletme mevcuttur.

Yine bir başka örnek olarak Turizm intörnleri, markazincir otellerin çeşitli departmanlarında farklı misafir deneyimleri eldeedebilir. Alanı ön büro olsa dahi, kat hizmetlerinden yeme-içme kısmına kadarbirçok alanda kendini geliştirebilecek olan adaylar, kariyerleri için ciddi biryatırım yapma imkânı bulur.  Buözelliğiyle internship, sadece para kazanma değil aynı zamanda profesyonelmesleki gelişim programıdır.

YIL BOYUNCA KAYIT İMKANI

Internship ve Traineeship programlarının, belirlibir başvuru tarihi yoktur. Adaylar mezun olduğundan itibaren başvurusunuyapabilir. Bu sebeple, özellikle mezun olunduktan sonra geçen 1 yıllık süreiçerisinde istediği zaman programa başvurusunu yapan aday, kendisini stajyerolarak kabul edecek olan işletmenin belirleyebileceği en erken iş başlangıçtarihine göre programına başlayabilir. Örneğin Temmuz ayında okulunuzdan mezunolup diplomanızı aldınız ve bu programdan Kasım ayında haberiniz oldu, bununbir dezavantajı yoktur. Görüşeceğiniz işletme sizi Nisan ayında stajabaşlatabilir. Aynı şekil işletmeler de yılık belli dönemlerine göre sizi farklızamanlarda isteyebilir.

Internship/ Trainee Amerika Maaşlı Staj programları hakkında daha detaylı bilgi almakiçin ofislerimizi ziyaret edebilir, bilgi istek formu doldurabilir veya Whatsapp hattımızdan bize yazabillirsiniz.

Yurtdışında eğitim programları hakkında sorularınız için ofislerimizi ziyaret edebilir, bilgi istek formu doldurabilir veya Whatsapp hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Bilgi İstek Formu

Yurtdışı eğitim ile ilgili tüm sorularınıza hafta içi ve Cumartesi 24 saat içerisinde dönüş sağlıyoruz.

Beni Arayın
location icon

Orbis Blog

location icon

Tümü