Whatsapp
ANA SAYFA ÜNİVERSİTE YÜKSEK LİSANS DİL OKULU YAZ OKULU SERTİFİKA FİYAT LİSTELERİ KATALOG
Whatsapp İndirimli Dil Okulları Document Bilgi İstek Formu

Ana Sayfa > Blog

Yurtdışı Üniversite ve Yüksek Lisans Eğitimlerinde YÖK Denkliği

Yurtdışında üniversite eğitimi planlayan öğrencilerin denklik alabilmeleri için öncelikle ÖSYM tarafından yerleştirilmeleri gerekmekte veya okulun tanırlılığı mevcut mu diye kontrol etmeleri gerekmektedir. 

Öğrenci Ösym'nin tercih kılavuzundaki bölümleri seçerek yurtdışında üniversiteye yerleşmesi durumunda döndüğünde denklik başvurusunu yapıp denkliğini alabilir. 

Öğrencinin Eğer ÖSYM tercih kılavuzunda yer alan üniverisiteler dışında başka bir üniversitede eğitim alma planı var ise ozaman eğitim almak istediği eğitim kurumunun YÖK tarafından tanınıp tanınmadığı kontrol edilmelidir.  Yurtdışında eğitim almak istenen kurumun YÖK tarafından tanınıp tanınmadığını E-Devlet Üzerinden öğrenci kendi adına kontrol sağlayabilmektedir. Aşağıda resimler ile birlikte nasıl sorgulanabileceğini sizlerle paylaşıyoruz.

Öncelikle E-Devlet portalına https://www.turkiye.gov.tr/yok-okul-tanima-belgesi-sorgulama  linkinden giriş sağlayarak Okul Tanınma Belgesi Sorgulama menüsüne tıklayabilirsiniz.  Daha sonrasında "Uygulamaya Git" menüsünde tıklayarak ülke ardından üniversite seçebilirsiniz. Ardından "sorgula" menüsüne tıklayarak kurumun YÖK'ün uluslararası listelerinde var mı diye kontrol edebilirsiniz.


Öğrencinin eğitim almak istediği üniversite  YÖK 'ün uluslararası listelerinde yer alıyor ise üniversiteyi başarı ile tamamladıktan sonra YÖK'e başvuruda bulunarak ve sonrasında akreditasyon için YÖK içerisindeki kurul tarafından belirlenen sorumlulukları yerine getirerek denklik alınabilir. 

YÖK'ün akreditasyon şartları zamana, eğitim alınan üniversite kalitesine, bölüme, ülkeye  ve eğitim öğretim süresine bağlı değişkenlik gösterebilir. Fakat son 3 yılda denklik başvurusu yapan öğrencilerden edindiğimiz bilgi ve tecrübeye göre aşağıda bir kaç örnek paylaşabiliriz.

Ukrayna'da hukuk eğitimini tamamlayan öğrenci denklik başvurusunda bulunduğunda kurul müfredat farklılığından dolayı 10-12 arasında çıkabilecek fark dersleri öğrencinin yakın olduğu bir üniversitede tamamlamasının ardından denklik vereceğini söyler. 

Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Elektrik mühendisliği gibi kamu sağlığını tehdit eden bölümlerde öğrencilerin STS sınavına girerek 100 üzerinden 40 alması durumunda denkliğini vermektedir.  Bu sınav çalışan derslerini başarı ile geçen öğrenciler için rahatlıkla verebilecekleri bir sınavdır. Sınavın amacı öğrencinin kamu sağlığına zarar vermemesi için eğitim aldığı alanda seviyesinin ölçülmesidir. Ve öğrenciler bu STS sınavlarına sınırsız girme hakkı mevcuttur.

İşletme, Ekonomi, Dil Bölümleri ve Mimarlık gibi bölümlerde ise özel sektör çalışanları olacağı ve kamu sağlığını tehdit etmeyeceği için genelde direk denklik vermektedir.

Yani özetle yurtdışında öğrenci YÖK tarafından tanınan bir üniversitede eğitim alırsa YÖK'ün uygun gördüğü yolları takip ederek denkliğini rahatlıkla alabilir.

Yurtdışında eğitim programları hakkında sorularınız için ofislerimizi ziyaret edebilir, bilgi istek formu doldurabilir veya Whatsapp hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Bilgi İstek Formu

Yurtdışı eğitim ile ilgili tüm sorularınıza hafta içi ve Cumartesi 24 saat içerisinde dönüş sağlıyoruz.

Beni Arayın
location icon

Orbis Blog

location icon

Tümü