ALMANYA TARAFINDAN VERİLEN BURSLAR
ALMANYA TARAFINDAN VERİLEN BURSLAR
Yurt dışında, özellikle Almanya gibi yaşam standardı yüksek bir Avrupa ülkesinde eğitim denilince akla hemen döviz kurları gelebilir ama bu kadar kolay pes etmeyin! Gerçekten başarılı olduğunuza inanıyorsanız aradığınız destek çok uzakta değil!
Birçok kamu ve özel kurumdan alacağınız burslar eğitim hayatınızı kolaylaştırabilir ve maddi açıdan önemli ölçüde yaşamanızı sağlayabilir.
Şimdi soruların cevaplarını arama zamanı:
Hangi ajans bu olanakları sunuyor ve hangi gereksinimler gerekli! 2000'den fazla Alman Kurumu 40'tan fazla kategoride burs sunmaktadır. Öğrenciler için burslar toplam 1 milyar Euro'dur ve bu bursların sadece seçkin öğrencilere verildiğine dair bir kural yoktur. Almanya'da burs veren vakıf, dernek ve kurumların ödül kriterleri farklı amaçlar için farklılık göstermektedir. Siyasi partilere, dini veya ideolojik gruplara bağlı şirketler , aile veya kişisel mülk olan kuruluşlar sadece birkaçıdır. Vakıflar, dernekler veya kurumların benzer kuruluş amaçları olmadığı için standartları ve beklentileri büyük farklılıklar gösterebilmektedir.
Şimdi ihtiyacınız olan bursu nasıl bulacağınıza geçelim!
Alman kurumlarından burs bulabileceğiniz birçok web sitesi var. DAAD kesinlikle ilk akla gelenlerden biridir. Bunun dışında Burs Rehberi, Mystipedium ve AB Finansman Rehberi, Almanya'da burs ararken kullanabileceğiniz kaynaklardan bazılarıdır. Almanya'da burs veren kurumlar Daha önce de belirtildiği gibi, devlet destekli programlar, özel kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, dil okulları, dernekler vb. Almanya'da eğitiminize başlarken veya devam ederken başvurabileceğiniz birçok burs imkanı vardır. Yapmanız gereken tek şey, önce yeterince araştırma yapmak ve ardından başvuru sürecini doğru zamanda tamamlamak.
Almanya’da okumak isteyen uluslararası öğrenciler için burs teklifleri burada:
DAAD Bursu:
Alman Akademik Değişim Servisi olan DAAD, öğrencilere aylık 850 Euro civarında burs desteği sağlamaktadır. DAAD’ın içeriğinde farklı sigorta ve destekler de sağlanıyor. Türkiye’de Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile işbirliği yaparak oluşturulan TEV-DAAD bursunda öğrencilere akademik niteliklerini geliştirme fırsatı verilmektedir. Bu burslar geri ödemesizdir ve Almanya’da eğitim görmek isteyen başarılı öğrenciler için tasarlanmıştır.
DAAD’ın Türk Öğrencilerine sağladığı burslar: DAAD Yaz Okulu Bursu
DAAD-TEV Ortak Yüksek Lisans Bursu DAAD Doktora ve Araştırma Bursu DAAD Sanatçı Bursları
DAAD Öğrenci Gezileri
DAAD Staj Bursu
Friedrich Ebert Stiftung Bursu:
Asya, Afrika, Latin Amerika ve Doğu Avrupa'daki gelişmekte olan ülkelerden genç yetenekler içerir. Almanya'da okuyan öğrenciler için sosyal dezavantajları azaltarak bireysel becerileri ve bilimsel yeterliliği geliştirmeyi amaçlar. Ayrıca başvuru aşamasında belirli bir sınıflandırma yoktur. Bir Alman devlet üniversitesinden bir Lisans, Yüksek Lisans veya Doktora derecesi yeterlidir. Ancak bursu alabilmek için Almanya'da olmanız ve iyi derecede Almanca bilgisine sahip olmanız gerektiğini unutmayın. Yaklaşık 40 öğrenciye verilen bursların bütçesi lisans öğrencileri için aylık 830 Avro, yüksek lisans öğrencileri için aylık 850 Avro'dur.
Alman Ulusal Bursu Deutschlandstipendium:
Alman Ulusal Bursu olarak da bilinen bu burs, Alman burs olanakları arasında en kolay başvuru seçeneklerinden biridir. Devlet ve vakıflar tarafından ortaklaşa finanse edilen program, kişi başına aylık 300 € hibe sunuyor. Ayrıca, herhangi bir milliyet kısıtlaması yoktur. Gelecek vaat eden ve nitelikli kişiliklerin yetiştirilmesini desteklemeyi amaçlayan programın uygunluk kriterleri, öğrencinin yaşam koşulları ve başarı düzeyi dikkate alınarak akademik, sosyal veya kişisel başarı olarak tanımlanabilir. Başvuru için Deutschlandstipendium programına katılan bir Alman üniversitesinde öğrenci olmanız yeterlidir.
Heinrich Böll Stiftung Bursu:
Heinrich Bell Vakfı tarafından finanse edilen ve ulusal ve uluslararası öğrencilere açık olan programın odak noktası bir Alman üniversitesinde yüksek lisans programıdır. Yaklaşık 1200 kişiye verilen burslarda ekoloji, sürdürülebilirlik, demokrasi, insan hakları ve adalet gibi konulara ilgi bekleniyor. B2 düzeyinde Almanca dil becerisine sahip başvuru sahiplerinden başvuruları değerlendiren kurum tarafından verilen aylık eğitim hibesi 850 €'dur.
Kurt Hansen Bursu:
Bayer tarafından finanse edilen bu burs, akademik kariyerlerine fen bilimleri alanında devam eden uluslararası düzeydeki öğrencilere tanınıyor. Öğrenim projeleri, stajlar, yaz okulları, fizik, biyoloji, kimya ve tıp alanındaki çalışmalar da yine burs kapsamında başvuru olarak kabul ediyor. Adaylardan yenilikçi bir araştırma projesi sunumu bekleyen programın bireysel finansal destek olarak belirlediği tutar istek başına 20 bin Euro ile sınırlı.
Studienstiftung des deutschen Volkes:
Almanya’nın en eski vakıflarından biri olan Alman Ulusal Akademik Vakfı’nı politik ve mezhepsel konulardan bağımsız bir kurum olarak tanımlayabiliriz. Başvuru sahiplerinin hedeflerine ulaşmalarını desteklemek ve başarılarına katkıda bulunmak amacıyla yola çıkan kurum; lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin başvurularını kabul ediyor. Ana seçim kriterlerini ise akademik bilgi, entelektüel potansiyel, sosyal bağlılık gibi konular oluşturuyor. İçeriğinde öğrenci başına aylık 300 Euro ile 1050 Euro arasında değişen tutarların bulunduğu burs programının hedef kitlesi arasında Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerin öğrencileri, göçmenler ve en az 5 yıl Almanya’da yaşayan fakat AB öğrencisi olmayan bireyler yer alıyor. Ayrıca tüm bölümlerden başvuru kabul ediyor.
Stiftung der Deutschen Wirtschaft Bursu:
Eğitim hayatında başarılı bir performans gösteren öğrencilere, doktora adaylarına, ekonomik açıdan dezavantajlı gençlere eğitimde fırsat eşitliği sağlamayı amaçlayan Alman İşletme Vakfı; lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin başvurularını değerlendiriyor. Başvuru kriterlerinin ve sağladığı şartların hemen hemen Alman Ulusal Akademik Vakfı’nın burs programıyla aynı olduğunu söyleyebiliriz. Tabii her burs için istenilen Almanca dil bilgisi düzeylerini göz ardı etmemekte fayda var.
Konrad Adenauer Stiftung ile Burs:
100’den farklı ülkede 200’ün üzerinde projenin sorumluluğunu üstlenen vakfın, burs programına başvuracak öğrencileri değerlendirme kriterleri diğer kurumlardan biraz farklı. Bursun kapsamı; çalışmalarını tamamlamış, Alman üniversitelerinde en az 3 dönem kalmak isteyen uluslararası öğrencilere yönelik. Yüksek lisans öğrencileri için minimum 850 Euro olarak belirlenen burs programı, Avrupa Birliği’ne üye olmayan gelişim aşamasındaki ülkelerden öğrencileri de kabul ediyor. Tabii Hristiyan demokrat ve sosyal değerlerin desteklemesinin beklenir. Diğer programlarda olduğu gibi belirli bir seviyede Almanca bilgisi de aranır.
Friedrich Naumann Stiftung für die Freiheit Bursu:
Almanya’da liberal ilkelerin teşvikine yönelik çalışmalar yapan Friedrich Naumann Özgürlük Vakfı, azınlık haklarını ve uluslararası insan haklarına yönelik girişimleri destekliyor. Yüksek lisans ve doktora adaylarının başvuruları kabul eden kurumun kriterleri arasında iyi bir akademik performans, sosyal ve liberal değerlere bağlılık gibi maddeler de yer alıyor. Yüksek lisans öğrencileri için minimum burs miktarı 850 Euro. Burs programının hedef kitlesini ise Almanya’da yaşayan AB vatandaşı olmayan öğrenciler oluşturuyor.
Avicenna Studienwerk Bursu:
Müslüman öğrencilere ve araştırmacılara burs olanağı tanıyan Avicenna’nın sunduğu destek, aylık bir hibe ile kalış süresince yapılabilecek çalışma veya araştırma masrafları için ayrılan sabit bir meblağdan oluşuyor. Burs programının amaçları arasında gelecek vadeden genç Müslüman öğrenci ve araştırmacıların akademik açıdan gelişimleri, aktif olarak kendi inançlarıyla ilişki kurmaları gibi maddeler yer alıyor. Hedef kitlesini AB öğrencileri, mülteciler, Almanya’da en az 5 yıldır yaşayan AB dışından öğrencilerin oluşturduğu burs programı, Alman üniversitelerinde bulunan tüm bölümlerden başvuru kabul ediyor.
BAföG Kredisi:
BAföG gibi devlet tarafından finansa edilen, sıfır faizle %50 geri ödemeli burs programlarını da değerlendirmekte fayda var. BAföG “Bundesausbildungsforderungsgesetz” kelimesinin kısaltmasıdır ve Federal Eğitim Teşvik Yasası anlamına gelmektedir. BAföG kısaca lisans öğrencileri için devlet tarafından finanse edilen mali yardım programıdır. Öğrenciler Jobcentre veya Sosyal Yardım Dairesinden destek alamadıklarından, BafoG öğrencilere gerekli finansal desteği sağlayarak, eğitimlerine devam edebilmelere yardımcı olur.
Yurtdışında eğitim programları hakkında sorularınız için ofislerimizi ziyaret edebilir, bilgi istek formu doldurabilir veya Whatsapp hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.
Bilgi İstek Formu
Yurtdışı eğitim ile ilgili tüm sorularınıza hafta içi ve Cumartesi 24 saat içerisinde dönüş sağlıyoruz.
Beni Arayın