Whatsapp
ANA SAYFA ÜNİVERSİTE YÜKSEK LİSANS DİL OKULU YAZ OKULU SERTİFİKA FİYAT LİSTELERİ KATALOG
Whatsapp İndirimli Dil Okulları Document Bilgi İstek Formu

Ana Sayfa > Blog

Foundation ve Pathway Programları


Foundation ve Pathway Programları, öğrencilerin; sertifika, diploma, lisans ve yüksek lisans programlarına geçişini sağlayan hazırlık programlarıdır. Genel itibarıyla bu iki program aynıdır ve isimlendirmesi ülkeden ülkeye değişmektedir. Öğrenciler, bu hazırlık programlarında İngilizce seviyelerini ilerletmenin yanında seçilen bölüme yönelik temel akademik dersler de alırlar. 

Not ortalaması, mezuniyet diploması ve akademik yeterliği başvurulan üniversitenin giriş koşullarını karşılayan ancak dil seviyesi yeterli olmayan öğrenciler ise Pre-Sessional veya  English Language Preparation denilen İngilizce hazırlık programlarını alabilirler.

İngiltere, İrlanda ve Avustralya'da üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler Foundation programlarını üniversite bünyesinde veya okulun anlaşmalı olduğu eğitim kurumlarında alabilirler. Türkiye'deki bir liseden mezun olan ve bu ülkelerdeki üniversitelere direkt başvuru imkânı bulunan International Baccalaureate (IB) ve A- Level gibi bir diploması olmayan öğrenciler hazırlık programlarını almak zorundadır. Türkiye'de üniversitenin birinci yılını bitiren öğrenciler, Foundation programı okumadan da kabul alma imkânına sahiptirler.

Birleşik Krallık’ta ise bu hazırlık programı  “International Foundation” programı olarak adlandırılır. Aynı zamanda International  Year One denilen bir hazırlık programı da mevcuttur. International Year One programı bir lisans derecesinin ilk yılına eşdeğer olup öğrencileri ilgili lisans derecesinin ikinci yılına hazırlar. 

Avustralya’da da üniversitelerin ilk yılına denk gelen ve istenilen bölüme yönelik diploma imkânı sunan programlar alınabilir. Bu programlar, İngiltere'deki International Year One programı gibi ilgili lisans derecesinin ilk yılına eşdeğerdir.

İrlanda'da da hem üniversite bünyesinde hem de hazırlık programları düzenleyen okullarda Foundation eğitimi alınabilir. Foundation programlarına giriş için lise mezunu olmak ve IELTS 4,5 –  5,5 seviyesinde İngilizce bilgisine sahip olmak gereklidir. Foundation programı alınan IELTS seviyesine bağlı olarak 1 akademik yıl (9 Ay) kadar sürebilir.

Kanada ve Amerika'da ise kolej ve üniversiteye hazırlık programları Pathway olarak adlandırılır. Türkiye'den mezun olan öğrenciler, bu iki ülkedeki üniversite ve kolejlere direkt başvuru yapma hakkına sahiptir. Kabul şartları arasında; yüksek bir not ortalaması, SAT, ACT gibi sınavlardan iyi puan almak ve bazı ek gereklilikler vardır. Kolejler için bu şartlar daha düşüktür.

Kanada'da, üniversiteye geçiş için yeterli başarı ve İngilizce seviyesini sağlayamayan öğrenciler bazı üniversitelerin sunduğu hazırlık programlarına katılabilir. Bu üniversitelerdeki Hazırlık eğitimi, University Transfer Program - UTS (Üniversiteye Geçiş Programı) olarak isimlendirilmektedir. Bu eğitimde hem akademik İngilizce seviyesi geliştirilir hem de okunacak bölümle ilgili temel dersler alınır. Programa kabul için dil şartı IELTS’de  5.0 - 5.5 arasında yani B2 seviyesindedir. Ek olarak lise not ortalamasının da 100 üzerinden minimum 60 - 70  olması gerekir.

Pathway Programları 

Kanada'da devlet kolejlerine ve üniversitelere geçiş için yeterli İngilizce seviyesine sahip olmayan öğrencilere Pathway programları verilir. Bu programlar öğrencinin gerekli İngilizce seviyesine ulaşmasını sağlar. Öğrenciler almış oldukları eğitim ile yeterli seviyeye geldikleri takdirde IELTS, TOEFL gibi İngilizce sınavlarına girmeden kolejlere veya üniversiteye geçiş yapabilmektedirler. Pathway programları, kolejlerin ve üniversitelerin bünyelerinde alınabileceği gibi anlaşmalı dil okullarından da alınabilir. 

Amerika'da Pathway programlarında,  yeterli akademik koşulları ve not ortalaması şartını sağlayamayan öğrencilere sahip olmaları gereken İngilizce seviyesi oluşturulur. Bu programlarda genel İngilizce eğitimlerinin yanında okunacak bölüme yönelik akademik dersler de verilmekte ve öğrenciler okumak istedikleri bölüme hazırlanmış olmaktadır. 

Amerika'da dil seviyesi yeterli olmayan öğrenciler,  üniversite bünyesinde veya üniversitelerin anlaşmalı olduğu özel dil okullarındaki; English Language Preparation ve English For Academic Purposes hazırlık kurslarına katılabilirler. Öğrenciler ayrıca kayıt olunan üniversite bölümünün ilk yılına tekabül eden International Year One programına  da dâhil olabilirler.


Yurtdışında eğitim programları hakkında sorularınız için ofislerimizi ziyaret edebilir, bilgi istek formu doldurabilir veya Whatsapp hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Bilgi İstek Formu

Yurtdışı eğitim ile ilgili tüm sorularınıza hafta içi ve Cumartesi 24 saat içerisinde dönüş sağlıyoruz.

Beni Arayın
location icon

Orbis Blog

location icon

Tümü