Whatsapp
ANA SAYFA ÜNİVERSİTE YÜKSEK LİSANS DİL OKULU YAZ OKULU SERTİFİKA FİYAT LİSTELERİ KATALOG
Whatsapp İndirimli Dil Okulları Document Bilgi İstek Formu

Gürcistan'da Üniversite Eğitimi

Ana Sayfa > Yurtdışında Üniversite > Gürcistan'da Üniversite Eğitimi

Gürcistan İle İlgili Ayrıntılı Bilgiler

 Yönetim Şekli: Cumhuriyet

 Başkenti: Tiflis

 Nüfusu: 3,8 milyon

 Yüz Ölçümü: 69.700 km²

 İdari Bölgeleri: 10 idari birim, 2 özerk bölge

 Para Birimi: Lari (GEL)

 Resmi Dil: Gürcüce

 Konuşulan Diller: Gürcüce, Abhazca, Osetçe, Lazca

 Telefon Kodu: +995

 Türkiye İle Uzaklığı: İstanbul’dan ortalama 1 saatlik uçak yolculuğu

 Popüler Şehirleri: Tiflis, Batum, Kutaisi, Gori, Rustavi

MÖ 7. Yüzyılda kurulan Gürcistan Krallığı ile dünya siyasetinde var olmaya başlayan Gürcistan tarih boyunca Moğollar, İran, Rusya ve Osmanlı arasında çekişmelere sahne olmuş ve 1801’de Rusya’nın egemenliği altına girmiştir. 28 Nisan 1991’de kalıcı olarak bağımsızlığını ilan eden Gürcistan bugün yarı başkanlık sistemiyle yönetilen demokratik, üniter bir cumhuriyettir.

Resmi dilin Gürcüce olduğu ülkede Abhazya ve Acara özerk bölgeleri ile Osetya bölgesindeki halklar tarafından konuşulan Abhazca, Osetçe ve Lazca da resmi olarak tanınmaktadır.

Lokasyon:

Avrupa’nın güneydoğusunda, Kafkasya’nın da batısında yer alan Gürcistan kuzeyde Rusya, doğuda Azerbaycan, batıda Karadeniz, güneyde ise Türkiye ve Ermenistan ile komşudur.

Ekonomi:

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra büyük bir ekonomik kriz yaşayan Gürcistan, 2000’li yıllarda yürürlüğe koyduğu dışa açık ekonomi anlayışının etkisiyle son yıllarda en çok yabancı sermaye çeken ülkelerden biri olmuştur. Avrupa Birliği ile “Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması” bulunan Gürcistan’ın içlerinde Türkiye’nin de bulunduğu 12 ülke ile serbest ticaret anlaşması; ABD, Kanada, Norveç, İsviçre ve Japonya ile de gümrük anlaşmaları bulunmaktadır. Son yıllarda çeşitli petrol ve gaz boru hatları ile enerjide Rusya’ya olan bağımlılığını azaltan Gürcistan, Bakü–Tiflis–Kars demiryolu hattı ile de Asya ve Avrupa ile olan ticaret yollarını geliştirerek ekonomik açıdan önemli kazanımlar elde etmiştir.

Ülke gelirinin üçte ikisini istihdamın da üçte birini karşılayan hizmet sektörü Gürcistan ekonomisinin can damarıdır. Yurttaşlarının yarısının geçimini sağladığı tarım ve hayvancılık ise en büyük istihdam alanıdır. En önemli tarımsal ürünler çay, fındık, çeşitli sebzeler, üzüm ve turunçgillerdir. En önemli sanayi kolları ise madencilik, demir–çelik, mobilya, kimya ve makinedir.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) 2018 yılı verilerine göre 16,324 milyar ABD doları milli geliri olan Gürcistan’da kişi başına düşen gelir 4.400 ABD doları, işsizlik oranı % 12, enflasyon oranı % 6, büyüme hızı da % 4,6’dır.

2017 verilerine göre 2,7 milyar ABD doları ihracat ve 7,9 milyar ABD doları ithalat olmak üzere 10,6 milyar ABD doları dış ticaret büyüklüğü olan Gürcistan’ın en önemli dış ticaret ortağı 1,5 milyar ABD doları dolayındaki dış ticaret hacmi ile Türkiye’dir. Türkiye dışındaki diğer önemli dış ticaret ortakları ise Rusya, Çin, Azerbaycan, Ukrayna, Almanya, ABD, Ermenistan ve Bulgaristan’dır.

İklim:

Dağlık arazilerle kaplı olan Gürcistan toprakları 3 bölgeye ayrılır. Ülkenin kuzeyinde yer alan Kuzey Kafkasya Sıradağları, derin vadilerle kesilen bir dağ sırasıdır ve bölgenin en yüksek noktası 5.068 m yüksekliğiyle Şhara’dır. Ülkenin Karadeniz’e yakın olan güney bölgelerinde Kolhida Ovası yer alır. İç kısımlarda Kartli Ovası olarak adlandırılan yüksek bir plato bulunur. Ülke topraklarının en güneyinde ise Küçük Kafkasya Sıradağları yer alır. Tatlı su kaynakları bakımından oldukça zengin olan Gürcistan’ın en önemli akarsuları Mtkvari (Kura) (1515 km), Tergi (623 km) Alazani (351 km), Çoruh (438 km), Rioni (327 km) ve Enguri (213 km) ırmaklarıdır.

Gürcistan’da ılıman, nemli ve yarı tropikal iklim özellikleri egemendir. Ülkenin kuzeyindeki sıradağlar kuzeyden gelen soğuk hava kütlelerini engeller ve ülke yıl boyunca Karadeniz’den gelen ılık ve nemli havanın etkisinde kalır. Kışların çok sert geçmediği Gürcistan’da yıllık yağış ortalaması batıda 1.000 – 2.000 mm arasında olurken iç kesimlerde ve dağ eteklerinde 400 – 700 mm arasında gerçekleşmektedir.

Yemek Kültürü:

Geçmişi ve coğrafi konumu gereği birçok kültürle karşılıklı etkileşim içinde bulunan Gürcistan mutfağında Avrupa, Ortadoğu, Kafkasya ve Anadolu mutfaklarının etkileri bulunmaktadır. Bu özelliğiyle oldukça zengin bir yemek kültürünün bulunduğu Gürcistan’da et olarak daha çok tavuk eti tüketilirken sebzelerden de patlıcan, lahana, pancar ve pırasa en çok tüketilen ürünlerdir. Gürcistan mutfağında en çok kullanılan ürünlerden olan ceviz birçok sosta, salatada ve mezede bulunmaktadır.

Gürcü kahvaltılarının olmazsa olmazları yöresel bir tulum peyniri olan “Gudis Kveli” ve çaydır.

Bir çeşit peynirli gözleme olan Imeruli Khachapuri, yöresel bir peynir ve yumurtayla yapılan bir pide olan Adjaruli Khachapuri, Gürcü mantısı olarak bilinen Khinkali, bir şiş kebap çeşidi olan Mtsvadi, güveçte pişirilen et ve patates yemeği Ojakhuri Gürcistan’ın en ünlü yemeklerinden bazılarıdır.

Ballı bir kek olan Medok, geleneksel bir Paskalya keki olan Paska, Tklapi denilen ve çeşitli meyvelerden yapılan pestiller ve bizdeki cevizli sucuklara benzeyen Churchkhela Gürcü mutfağının en yaygın tatlılarıdır.

Dünyanın en eski şarap üreten ülkesi olarak Guiness rekorlar kitabına girmiş olan Gürcistan’da çok güçlü bir şarap kültürü ve birçok yerel şarap markası bulunmaktadır. Armut gazozu ise Gürcistan’da yaygın olan diğer bir içecektir.

Tanıttığımız yemeklerden de anlaşılacağı üzere yemek kültürü açısından Anadolu mutfağı ile çok yakın benzerlikleri bulunan Gürcistan’a Türkiye’den giden öğrenciler yemekler açısından hiçbir zorluk çekmemektedir.

Gürcistan’da Resmi Tatil Günleri - 2020

Yeni Yıl: 01 Ocak

Noel Bayramı: 7 Ocak

Vaftiz Günü: 19 Ocak

Anneler Günü: 3 Mart

Paskalya Yortusu: 23 Nisan

Ölüleri Anma Günü: 24 Nisan

Cumhuriyet Bayramı: 26 Mayıs

Polis Günü: 10 Ağustos

Kutsal Meryem Günü: 28 Ağustos

Mtsheta Günü: 14 Ekim

Aziz Giorgi Günü: 23 Kasım

Noel: 24 – 25 Aralık

 

 

 

Yurtdışında eğitim programları hakkında sorularınız için ofislerimizi ziyaret edebilir, bilgi istek formu doldurabilir veya Whatsapp hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Bilgi İstek Formu

Yurtdışı eğitim ile ilgili tüm sorularınıza hafta içi ve Cumartesi 24 saat içerisinde dönüş sağlıyoruz.

Beni Arayın
location icon

Orbis Blog

location icon

Tümü