Gürcistan İle İlgili Ayrıntılı Bilgiler
Telefon Kodu: +995
MÖ 7. Yüzyılda kurulan Gürcistan Krallığı ile dünya siyasetinde var olmaya başlayan Gürcistan tarih boyunca Moğollar, İran, Rusya ve Osmanlı arasında çekişmelere sahne olmuş ve 1801’de Rusya’nın egemenliği altına girmiştir. 28 Nisan 1991’de kalıcı olarak bağımsızlığını ilan eden Gürcistan bugün yarı başkanlık sistemiyle yönetilen demokratik, üniter bir cumhuriyettir.
Resmi dilin Gürcüce olduğu ülkede Abhazya ve Acara özerk
bölgeleri ile Osetya bölgesindeki halklar tarafından konuşulan Abhazca, Osetçe
ve Lazca da resmi olarak tanınmaktadır.
Lokasyon:
Avrupa’nın güneydoğusunda, Kafkasya’nın da batısında yer
alan Gürcistan kuzeyde Rusya, doğuda Azerbaycan, batıda Karadeniz, güneyde ise
Türkiye ve Ermenistan ile komşudur.
Ekonomi:
Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra büyük bir ekonomik
kriz yaşayan Gürcistan, 2000’li yıllarda yürürlüğe koyduğu dışa açık ekonomi
anlayışının etkisiyle son yıllarda en çok yabancı sermaye çeken ülkelerden biri
olmuştur. Avrupa Birliği ile “Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması”
bulunan Gürcistan’ın içlerinde Türkiye’nin de bulunduğu 12 ülke ile serbest
ticaret anlaşması; ABD, Kanada, Norveç, İsviçre ve Japonya ile de gümrük anlaşmaları
bulunmaktadır. Son yıllarda çeşitli petrol ve gaz boru hatları ile enerjide
Rusya’ya olan bağımlılığını azaltan Gürcistan, Bakü–Tiflis–Kars demiryolu
hattı ile de Asya ve Avrupa ile olan ticaret yollarını geliştirerek ekonomik
açıdan önemli kazanımlar elde etmiştir.
Ülke gelirinin üçte ikisini istihdamın da üçte birini
karşılayan hizmet sektörü Gürcistan ekonomisinin can damarıdır. Yurttaşlarının
yarısının geçimini sağladığı tarım ve hayvancılık ise en büyük istihdam
alanıdır. En önemli tarımsal ürünler çay, fındık, çeşitli sebzeler, üzüm ve
turunçgillerdir. En önemli sanayi kolları ise madencilik, demir–çelik, mobilya,
kimya ve makinedir.
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) 2018 yılı verilerine göre
16,324 milyar ABD doları milli geliri olan Gürcistan’da kişi başına düşen gelir
4.400 ABD doları, işsizlik oranı % 12, enflasyon oranı % 6, büyüme hızı da %
4,6’dır.
2017 verilerine göre 2,7 milyar ABD doları ihracat ve 7,9
milyar ABD doları ithalat olmak üzere 10,6 milyar ABD doları dış ticaret
büyüklüğü olan Gürcistan’ın en önemli dış ticaret ortağı 1,5 milyar ABD doları
dolayındaki dış ticaret hacmi ile Türkiye’dir. Türkiye dışındaki diğer önemli
dış ticaret ortakları ise Rusya, Çin, Azerbaycan, Ukrayna, Almanya, ABD,
Ermenistan ve Bulgaristan’dır.
İklim:
Dağlık arazilerle kaplı olan Gürcistan toprakları 3 bölgeye
ayrılır. Ülkenin kuzeyinde yer alan Kuzey Kafkasya Sıradağları, derin vadilerle
kesilen bir dağ sırasıdır ve bölgenin en yüksek noktası 5.068 m yüksekliğiyle
Şhara’dır. Ülkenin Karadeniz’e yakın olan güney bölgelerinde Kolhida Ovası yer
alır. İç kısımlarda Kartli Ovası olarak adlandırılan yüksek bir plato bulunur.
Ülke topraklarının en güneyinde ise Küçük Kafkasya Sıradağları yer alır. Tatlı
su kaynakları bakımından oldukça zengin olan Gürcistan’ın en önemli akarsuları
Mtkvari (Kura) (1515 km), Tergi (623 km) Alazani (351 km), Çoruh (438 km),
Rioni (327 km) ve Enguri (213 km) ırmaklarıdır.
Gürcistan’da ılıman, nemli ve yarı tropikal iklim
özellikleri egemendir. Ülkenin kuzeyindeki sıradağlar kuzeyden gelen soğuk hava
kütlelerini engeller ve ülke yıl boyunca Karadeniz’den gelen ılık ve nemli
havanın etkisinde kalır. Kışların çok sert geçmediği Gürcistan’da yıllık yağış
ortalaması batıda 1.000 – 2.000 mm arasında olurken iç kesimlerde ve dağ
eteklerinde 400 – 700 mm arasında gerçekleşmektedir.
Yemek Kültürü:
Geçmişi ve coğrafi konumu gereği birçok kültürle karşılıklı
etkileşim içinde bulunan Gürcistan mutfağında Avrupa, Ortadoğu, Kafkasya ve
Anadolu mutfaklarının etkileri bulunmaktadır. Bu özelliğiyle oldukça zengin bir
yemek kültürünün bulunduğu Gürcistan’da et olarak daha çok tavuk eti
tüketilirken sebzelerden de patlıcan, lahana, pancar ve pırasa en çok
tüketilen ürünlerdir. Gürcistan mutfağında en çok kullanılan ürünlerden olan ceviz
birçok sosta, salatada ve mezede bulunmaktadır.
Gürcü kahvaltılarının olmazsa olmazları yöresel bir tulum
peyniri olan “Gudis Kveli” ve çaydır.
Bir çeşit peynirli gözleme olan Imeruli Khachapuri,
yöresel bir peynir ve yumurtayla yapılan bir pide olan Adjaruli Khachapuri,
Gürcü mantısı olarak bilinen Khinkali, bir şiş kebap çeşidi olan Mtsvadi,
güveçte pişirilen et ve patates yemeği Ojakhuri Gürcistan’ın en ünlü
yemeklerinden bazılarıdır.
Ballı bir kek olan Medok, geleneksel bir Paskalya keki
olan Paska, Tklapi denilen ve çeşitli meyvelerden yapılan pestiller ve
bizdeki cevizli sucuklara benzeyen Churchkhela Gürcü mutfağının en yaygın
tatlılarıdır.
Dünyanın en eski şarap üreten ülkesi olarak Guiness rekorlar
kitabına girmiş olan Gürcistan’da çok güçlü bir şarap kültürü ve birçok yerel
şarap markası bulunmaktadır. Armut gazozu ise Gürcistan’da yaygın olan diğer bir
içecektir.
Tanıttığımız yemeklerden de anlaşılacağı üzere yemek kültürü
açısından Anadolu mutfağı ile çok yakın benzerlikleri bulunan Gürcistan’a
Türkiye’den giden öğrenciler yemekler açısından hiçbir zorluk çekmemektedir.
Gürcistan’da Resmi Tatil Günleri - 2020
Yeni Yıl: 01 Ocak
Noel Bayramı: 7
Ocak
Vaftiz Günü: 19
Ocak
Anneler Günü: 3
Mart
Paskalya Yortusu:
23 Nisan
Ölüleri Anma Günü:
24 Nisan
Cumhuriyet Bayramı: 26
Mayıs
Polis Günü: 10
Ağustos
Kutsal Meryem Günü:
28 Ağustos
Mtsheta Günü: 14
Ekim
Aziz Giorgi Günü: 23
Kasım
Noel: 24 – 25
Aralık
Popüler Ülkeler
Yurtdışında eğitim programları hakkında sorularınız için ofislerimizi ziyaret edebilir, bilgi istek formu doldurabilir veya Whatsapp hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.
Gürcistan
Bilgi İstek Formu
Yurtdışı eğitim ile ilgili tüm sorularınıza hafta içi ve Cumartesi 24 saat içerisinde dönüş sağlıyoruz.
Beni Arayın