Whatsapp
ANA SAYFA ÜNİVERSİTE YÜKSEK LİSANS DİL OKULU YAZ OKULU SERTİFİKA FİYAT LİSTELERİ KATALOG
Whatsapp İndirimli Dil Okulları Document Bilgi İstek Formu

Amerika'da Dil Eğitimi

Ana Sayfa > Yurtdışında Dil Eğitimi > Amerika'da Dil Eğitimi

Amerika'da Eğitim ve Yaşam Maliyetleri | Amerika'da Eğitim

Amerika'da Eğitim Ücretleri

Dünyanın en prestijli üniversitelerinden birçoğuna ev sahipliği yapan Amerika Birleşik Devletleri'nde eğitim ücretleri dünyanın birçok ülkesine göre oldukça yüksektir. Bu nedenle Amerika Birleşik Devletleri'ndeki üniversitelerde eğitim görmek isteyen öğrenciler bu eğitim için ne kadarlık bir bütçeye ihtiyaç duyduklarını, hangi üniversitelerin kendi bütçelerine daha uygun olduğunu, hangi burs olanaklarından yararlanabileceklerini, eğitim ücretlerinin yanında genel yaşam masraflarının ne kadar olduğunu ayrıntılı bir şekilde araştırmalı, bu konularda gerekli uzman desteğini almalı ve böylece kendileri için en doğru tercihleri yapabilmelerini sağlayacak donanıma sahip olmalıdırlar.

Amerika Birleşik Devletleri'nde devlet üniversiteleri, özel üniversiteler, devlet kolejleri, özel kolejler, mesleki eğitim veren kolejler gibi birçok yükseköğrenim seçeneği bulunmaktadır. Yükseköğrenim kurumlarının ücretleri ile ilgili devletin belirlediği bir alt ve üst sınır olmadığından okul ücretleri arasında çok büyük farklar vardır. 

Lisans eğitimi için devlet üniversitelerinde 12 bin dolar civarından başlayan fiyatlar 30 bin dolara kadar çıkabilmektedir. Özel üniversiteler söz konusu olduğunda bu fiyatlar 15 bin dolar ila 40 bin dolar aralığına yükselmektedir. Devlet kolejlerindeki maliyetler ise 10 bin dolar ila 20 bin dolar arasındadır. Community College veya Junior College olarak adlandırılan ve 2 yıllık eğitim veren bu okullardan belli  bir not ortalaması ile mezun olan öğrencilerin 2 yıl daha okuyarak lisans derecesi alma olanakları bulunmaktadır. Lisans bölümlerine göre daha kolay kabul şartları olan ve çok daha uygun ücretlerle eğitim görülebilen bu okullar lisans tamamlama olanağı da sunduğundan birçok öğrenci Amerika Birleşik Devletleri'ndeki üniversite hayatına bu okullarda başlamaktadır. 

Amerika Birleşik Devletleri'nde yükseköğrenim kurumlarında var olan çeşitlilik, lisansüstü eğitim programları için de söz konusudur. Birbirinden çok farklı niteliklere sahip lisansüstü eğitim programları arasında büyük ücret farklılıkları vardır.

Yüksek lisans programlarının devlet üniversitelerindeki yıllık maliyeti ortalama 30 bin dolar iken özel üniversitelerde bu maliyet ortalama 40 bin dolardır. 

Devlet üniversitelerindeki doktora programlarının yıllık maliyeti ortalama 35 bin dolar iken özel üniversitelerde bu maliyet ortalama 45 bin dolara yükselmektedir. . 

Amerika'da Yaşam Masrafları

Yurt dışında üniversite eğitimi görmek isteyen öğrencilerin en önemli sorunlarından biri konaklama sorunudur. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki üniversitelerin % 70'inin kampüslerinde öğrenci yurdu bulunmaktadır. Genellikle iki kişilik odalardan oluşan bu yurtlarda tek kişilik oda seçenekleri de olabilmektedir. Üniversite yurtlarında banyo ve tuvaletler genelde ortak kullanım alanlarında bulunmakla birlikte bazı üniversite yurtlarında her odaya özel banyo ve tuvalet de olabilmektedir. Üniversitelere ait yurtların yıllık ücretleri ise 2.500 dolar ila 5.500 dolar arasında değişmektedir.

Üniversitelere ait yurtlarda kalmak istemeyen öğrenciler eşyalı bir oda kiralamak istediklerinde bulundukları şehre ve konuma göre 200 dolar ila 500 dolar arasında aylık kira öderler. İki odalı ve eşyalı bir daire kiralamak isteyen öğrencilerin ise 250 dolar ila 700 dolar arasında aylık kira masrafları olur.

Amerika Birleşik Devletleri'nde üniversite öğrencilerinin üniversitelerin sunduğu hizmetlerden yararlanabilmek için her dönem başında ödemek zorunda oldukları bir katkı payı vardır. Bu katkı payı üniversiteden üniversiteye 50 dolar ila 250 dolar arasında değişmektedir. Öğrencilerin yıllık kitap ve kırtasiye gideri de ortalama 500 dolar civarındadır. Ancak bu maliyeti düşürmek isteyenler öğrenciler, ikinci el kitap ve malzemeler alabilir veya oldukça yaygın olan takas yoluna başvurabilirler. 

Amerika Birleşik Devletleri'nde yurt dışından gelen öğrenciler için sağlık sigortası yaptırma zorunluluğu vardır. Bu sigortanın yıllık maliyeti, kapsamına göre 600 dolar ila 1.700 dolar arasında değişmektedir.

Yeme - içme giderleri söz konusu olduğunda, üniversitelere ait yurtlarda kalan öğrenciler bazı öğünleri yurtlarda yediklerinden yemek  masrafları aylık 200 dolar ila 300 dolar arasında olur. Bütün öğünlerini dışarıda yiyen öğrencilerin yemek masrafları ise 300 dolar ila 500 dolar arasında olacaktır. 

Oldukça gelişmiş ulaşım olanaklarına sahip olan Amerika Birleşik Devletleri'ndeki  şehirlerde öğrencilerin aylık ortalama 100 dolar civarında ulaşım masrafları olur. Araba almak veya kiralamak isteyen öğrencilere ise Türkiye'de sahip oldukları ehliyetlerin orada sadece 6 ay geçerli olduğunu hatırlatalım. 

Amerika'da Burs Olanakları

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki eğitim ücretleri ile yaşam masrafları birçok ülkeye göre oldukça yüksek olduğundan Amerikan üniversitelerinde eğitim görmek isteyen öğrencilerin en çok merak ettikleri konu, bu ülkedeki burs olanaklarıdır. 

Öncelikle şunu söyleyelim ki Amerika Birleşik Devletleri'nde lisans eğitimi gören öğrencilerin yüzde 85'i bu eğitimlerini aldıkları çeşitli burslarla sürdürmektedir. Hem üniversitelerin hem de yüzlerce vakfın ve fonun öğrencilere burs verdiği ülkede, gerekli araştırmaları yapan ve kendi şartlarına en uygun kurumlara zamanında başvuran öğrencilerin eğitim bursları alarak dünyanın en prestijli üniversitelerinde eğitim görmeleri hiç de zor değildir. Ancak Amerika Birleşik Devletleri'ndeki üniversite ve burs seçenekleri çok çeşitli olduğundan bir uzmandan yardım almaksızın bunlar hakkında kapsamlı bir bilgiye sahip olmak oldukça zordur. Bu nedenle öğrencilerin yararlanabilecekleri tüm olanakları öğrenebilmeleri için bir uzmandan yardım almaları en doğru tercih olacaktır. Bu konuda kurumumuz yılların bilgi ve deneyimine sahip danışmanları ile sizlere hizmet vermekten mutluluk duyacaktır. 

Amerika Birleşik devletlerindeki bursları "Need-Based Scholarship" adı verilen ihtiyaç bursları ve "Merit-Based Scholarship" adı verilen üstün başarı bursları olarak ikiye ayırmak mümkündür. 

Maddi durumu iyi olmayan ancak çok iyi derecede İngilizce bilen, lise eğitimini yüksek derecelerle tamamlayan ve çeşitli sosyal becerilere sahip olan öğrencilere, bu durumlarını belgeledikleri takdirde, ihtiyaç bursu veren yüzlerce vakıf ve fon bulunmaktadır.

Üstün yetenekli öğrencilere, sporculara ve yüksek akademik başarı gösteren öğrencilere yönelik üstün başarı bursları da bu niteliklere sahip öğrenciler açısından oldukça büyük ve önemli fırsatlar oluşturmaktadır. İhtiyaç burslarına göre daha az öğrenciye verilen bu burslardan yararlanabilmek için TOEFL, IELTS, SAT, ACT gibi sınavlardan çok yüksek puanlar almanın yanında yüksek akademik başarılara sahip olmak, çeşitli akademik ve sosyal projelerde görev almış olmak gibi özellikleri taşımak gerekmektedir. 

Amerikan üniversitelerinin birçoğunun kendi öğrencilerine yönelik burs programları da vardır. Üniversiteler, daha çok sayıda öğrencisine katkı sağlayabilmek için eğitim ücretinin tamamını karşılayan burslardan çok bir kısmını karşılayan burslar vermeyi tercih etmektedir. Kısıtlı bütçe olanaklarına sahip olan öğrencilerin üniversite seçiminde okulun burs olanağının olup olmadığını da sorgulaması yararlı olacaktır. 

Amerika Birleşik Devletleri yönetimi de ülkelerinde eğitim görmek isteyen yabancı öğrencilere hitap eden birçok burs seçeneği sunmaktadır. Bunlardan en yaygın olanları "Fulbright" bursları ve "Hubert Humphrey" burslarıdır. 

Lisansüstü eğitim programlarında eğitim gören öğrencilere yönelik Araştırma Asistanlığı (Research Assistantship-RA), Öğretim Asistanlığı (Teaching Assistantship-TA), İdari Asistanlık (Graduate Assistantship) ve karşılıksız burs (Fellowship) seçenekleri söz konusudur. Bu seçeneklerden yararlanmak isteyen öğrencilerin TOEFL, IELTS, GRE, GMAT gibi sınavlardan yüksek puan almaları ve üniversitelere başvuru esnasında sundukları kişisel dosyalarındaki akademik özelliklerin ve başarıların üniversite yönetimini tatmin etmesi gerekmektedir.

Yurt dışındaki lisansüstü eğitim programlarına başvuracak öğrenciler için yukarıda saydıklarımızın dışında YÖK (Yüksek Öğretim Kurulu), Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK gibi kurumların da burs programları bulunmaktadır. Bu nedenle öğrencilerin bu kurumların burs vermek için aradığı yeterliklere sahip olup olmadıklarını da araştırmalarında yarar vardır.

Amerika'da bütçenize uygun ve gelecek hedefinizle örtüşen ideal eğitim seçeneğini belirlemek için ofislerimizi ziyaret edebilir, bilgi istek formu doldurabilir veya Whatsapp hattımızdan bize yazabilirsiniz.

Yurtdışında eğitim programları hakkında sorularınız için ofislerimizi ziyaret edebilir, bilgi istek formu doldurabilir veya Whatsapp hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Bilgi İstek Formu

Yurtdışı eğitim ile ilgili tüm sorularınıza hafta içi ve Cumartesi 24 saat içerisinde dönüş sağlıyoruz.

Beni Arayın
location icon

Orbis Blog

location icon

Tümü