Whatsapp
ANA SAYFA ÜNİVERSİTE YÜKSEK LİSANS DİL OKULU YAZ OKULU SERTİFİKA FİYAT LİSTELERİ KATALOG
Whatsapp İndirimli Dil Okulları Document Bilgi İstek Formu

Amerika'da Üniversite Eğitimi

Ana Sayfa > Yurtdışında Üniversite > Amerika'da Üniversite Eğitimi

Amerika Birleşik Devletleri Hakkında Detaylı Bilgiler

Yönetim Şekli: Federal Cumhuriyet

Başkenti: Washington, DC

Nüfusu: 324,36 milyon

Yüz Ölçümü: 9.629.091 km²

İdari Bölgeleri: 50

Para Birimi: Amerikan Doları (USD)

Resmi Dil: İngilizce 

Konuşulan Diller: İngilizce, İspanyolca 

Telefon Kodu: +1

Türkiye İle Uzaklığı: Ortalama 12 saat

Popüler Şehirleri: New York, Washington, DC, San Francisco, Los Angeles, Boston, Chicago, Las Vegas

50 eyalet ve bir federal bölgeden oluşan Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ile sürdürdüğü büyük mücadeleler sonucunda 4 Temmuz 1876 yılında kurulmuş demokratik, federal, anayasal bir cumhuriyettir. Nüfusunu dünyanın dört bir tarafından gelen göçmenlerin oluşturduğu Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Hindistan'dan sonra dünyanın en kalabalık 3. ülkesidir. Halen yoğun bir şekilde göç alan ülke, bu nedenle gelişmiş ülkeler arasında nüfus artış hızı en yüksek olanlardan biridir. Bu özellikleri ile nüfus çeşitliliği bakımından dünyanın en zengin ülkesi olan Amerika Birleşik Devletleri'nde İngilizceden sonra en çok konuşulan dil İspanyolcadır. SSCB'nin yıkılmasıyla dünyanın tek süper gücü konumuna gelen ülke, bugün de birçok açıdan dünyanın cazibe merkezi olma özelliğini sürdürmektedir. 

Lokasyon: Doğuda Atlas Okyanusu’ndan batıda Büyük Okyanus'a kadar 4.500 kilometre genişliğe sahip olan Amerika Birleşik Devletleri, kuzeyde Kanada ile güneyde ise Meksika ile komşudur. Amerika Birleşik Devletleri'nin anakaradan uzak 2 eyaleti bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Amerika Birleşik Devletleri’nin yüz ölçümü bakımından en büyük, nüfus yoğunluğu bakımından ise en düşük eyaleti olan ve 1867 yılında Rusya'dan 7,2 milyon Amerikan doları karşılığında satın alınan Alaska  eyaletidir. Diğeri ise Büyük Okyanus’ta bulunan ve anakaraya 3.200 kilometre uzaklıktaki takım adalardan oluşan Hawaii eyaletidir. 

Ekonomi: Dünyanın en büyük ekonomisi olma unvanını elinde bulunduran Amerika Birleşik Devletleri ekonomisi, dünya gayrisafi yurtiçi hasılasının % 22’sini oluşturmaktadır. Kişi başına düşen gelirde dünyanın en iyi 10 ülkesi arasında olan ABD'de enflasyon % 1,5 civarında gerçekleşmektedir. Oldukça geniş doğal kaynaklara sahip olan Amerika Birleşik Devletleri, dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz üreticisidir. Bunların yanında köklü sanayi ve teknoloji altyapısı ile imalat sektöründe dünyanın en büyük 2. ekonomisidir. Dünyanın en büyük ve en etkili menkul kıymetler borsası olan New York Menkul Kıymetler Borsasına ev sahipliği yapan Amerika Birleşik Devletleri, dünya finans piyasalarının da merkezi konumundadır. Dünyanın en büyük 500 şirketinden 128'inin merkezi ABD’de  bulunmaktadır. Ekonomideki bu gücü, ülkenin para birimi olan ABD dolarının da dünyanın en önemli rezerv para birimi olmasını sağlamıştır. Yaklaşık 20 trilyon ABD dolarına ulaşan bu dev ekonominin lokomotifleri petrol, çelik, makina, havacılık ve uzay, elektronik, telekomünikasyon, kimya, savunma sanayii ve madenciliktir. Tüm bunların yanında tarım ve hayvancılık sektöründe de dünyanın sayılı ülkelerinden olan Amerika Birleşik Devletleri’nin topraklarının yaklaşık yarısı tarım arazisidir. Bu geniş topraklarda ileri teknoloji kullanılarak gerçekleştirilen yüksek verimliliğe sahip tarım ve hayvancılık faaliyetleri sonucunda büyük bir üretim fazlası meydana gelmekte, bu da ülkeyi dünyanın en önemli tarım ihracatçılarından biri haline getirmektedir. Ülkede yetiştirilen başlıca tarım ürünleri soya, tütün, pamuk, turunçgiller, buğday ve şeker pancarıdır. 

İklim: Geniş bir yüz ölçümüne yayılan Amerika Birleşik Devletleri'nde oldukça farklı iklim tipleri ve yeryüzü şekilleri bulunmaktadır. Doğu ve batı kıyılarına paralel uzanan sıradağlar nedeniyle okyanus etkisi iç kısımlara uzanmadığından, bu kıyı şeritleri hariç, ülkenin büyük bir bölümünde karasal iklim hüküm sürmektedir. Bu nedenle de Amerika Birleşik Devletleri'nin genelinde çok büyük sıcaklık farklılıklarının bulunduğunu söyleyebiliriz. Kış aylarında kuzeyden gelen soğuk havanın etkisiyle sert ve soğuk iklim özellikleri görülürken yaz aylarında güneyden gelen sıcak havanın etkisiyle oldukça sıcak ve kurak iklim özellikleri görülür. Ülkenin orta kısımları çok yüksek olduğundan bu bölgelerde büyük sıcaklık farklılıkları görülmez. Orta bölgeler okyanustan gelen nemli havanın etkisiyle yaz aylarında bol yağış alır. Orta batı bölgelerde ise yağış daha azdır. Atlas okyanusuna kıyısı olan güney bölgelerde hafif yağışlı ve ılıman bir iklim görülürken kuzey kıyılarda ise kışlar daha sert ve soğuk geçer. Meksika Körfezi tarafındaki güney bölgelerde tropikal iklim özellikleri hakim olduğundan yazlar sıcak, kışlar ise ılıman geçmektedir. Anakaranın dışında bulunan eyaletlerden Alaska’da  kıyı şeridi okyanus etkisinde olmakla birlikte iç bölgelerde özellikle kış aylarında çok şiddetli soğuklar görülmektedir. Anakara dışındaki eyaletlerden Hawaii'de ise subtropikal iklim özellikleri hakim olduğundan yıl boyunca çok değişmeyen ılıman bir hava hüküm sürmektedir. 

Colorado, Columbia gibi geniş platolar; Humboldt, Sierra Nevada gibi görkemli sıradağlar; Büyük Kanyon, Antelope Kanyonu gibi derin vadiler; Arizona ve Chihuahuan gibi geniş çöl bölgeleri; büyük ormanlık alanlardan tundra ve steple kaplı bölgelere kadar çok çeşitli bitki örtüsü ve yeryüzü şekillerine sahip olan Amerika Birleşik Devletleri, bu özellikleriyle dünyadaki ender ekolojik çeşitlilikteki ülkelerden biridir. 

Superior, Michigan, Ontario, Huron gölleri ve Missisipi, Missouri nehirleri gibi tatlı su kaynaklarıyla bu alanda da oldukça zengin bir ülke olan ABD, dünyanın en meşhur şelalerinden Niagara'ya da ev sahipliği yapmaktadır. 

Amerika Birleşik Devletleri'nde Yemek Kültürü

Amerika Birleşik Devletleri’nde yemek denildiğinde herkesin aklına fast food yemek kültürü gelir; ancak bu yaklaşım çok da doğru değildir. Hem çok geniş bir coğrafyaya yayıldığından hem de çok farklı kültürlerden gelmiş insanların oluşturduğu bir nüfusa sahip olduğundan ülkede çok renkli ve zengin bir yemek kültürü vardır. Ülkenin kuzeydoğu bölgelerinde İngiliz yemek kültürünün etkileri görülürken güney bölgelerde daha çok İspanyol ve Meksika mutfaklarının etkisi vardır. Bunların yanında ülkede hatırı sayılır nüfusa sahip olan İtalyan, Çin ve Japon mutfaklarının da ülkenin hemen her bölgesinde yaygın olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde dünyanın ünlü ve farklı mutfaklarına ait yemeklerin sunulduğu farklı lokantalarda çok farklı lezzetleri deneyimleme olanakları bulunmaktadır.  Amerikan mutfağından bahsederken deniz ürünlerinden söz etmemek mümkün değildir. İki büyük okyanusa binlerce kilometrelik kıyısı olan ülkede, çok zengin bir deniz ürünleri mutfağı da vardır. 

Geleneksel yemek kültürlerinin dışında alternatif ve modern yemek alışkanlıklarının da önemli merkezlerinden biri olan Amerika Birleşik Devletleri'nde hazır ve dondurulmuş gıdaların da yadsınamaz bir yeri olduğu herkesçe bilinen bir gerçektir. 

Amerika Birleşik Devletleri'nde Resmi Tatil Günleri

Yeni Yıl: 01 Ocak 

Bağımsızlık Günü: 04 Temmuz

Labor Day: 02 Eylül 

Columbus Günü: 14 Ekim 

Gaziler Günü: 11 Kasım 

Şükran Günü: 28 Kasım 

Noel Tatili: 25 Aralık

Yurtdışında eğitim programları hakkında sorularınız için ofislerimizi ziyaret edebilir, bilgi istek formu doldurabilir veya Whatsapp hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Bilgi İstek Formu

Yurtdışı eğitim ile ilgili tüm sorularınıza hafta içi ve Cumartesi 24 saat içerisinde dönüş sağlıyoruz.

Beni Arayın
location icon

Orbis Blog

location icon

Tümü