Whatsapp
ANA SAYFA ÜNİVERSİTE YÜKSEK LİSANS DİL OKULU YAZ OKULU SERTİFİKA FİYAT LİSTELERİ KATALOG
Whatsapp İndirimli Dil Okulları Document Bilgi İstek Formu

Azerbaycan'da Üniversite Eğitimi

Ana Sayfa > Yurtdışında Üniversite > Azerbaycan'da Üniversite Eğitimi

Azerbaycan Hakkında

Yönetim Şekli: Yarı Başkanlık Sistemli Üniter cumhuriyet

Başkenti: Bakü

Nüfusu: 10 milyon 126 bin

Yüz Ölçümü: 86.600 km²

İdari Bölümleri: 66 rayon (vilayet) ve bir özerk bölge (Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti)

Para Birimi: Manat (AZN)

Resmi Dil: Azerbaycan Türkçesi

Azerbaycan'da Konuşulan Diller: Azerice, Gürcüce, Rusça, Türkçe

Telefon Kodu: +994

Türkiye ile Uzaklığı: Hava yolu ile yaklaşık 2 saat 40 dakika

Popüler Şehirleri: Bakü, Sumgayıt, Nahçıvan, Gence

 

Azerbaycan, ya da resmî adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti Batı Asya ile Doğu Avrupa'nın kesişim noktası olan Kafkasya'da yer alan bir ülkedir.  Aynı zamanda Güney Kafkasya'nın en büyük yüzölçümüne sahip ülkesidir. Azerbaycan, Türkiye’yi hem coğrafi konumu hem de ortak manevi değerleri ve Türk kimliği sayesinde kardeş ülke ilan etmiştir. Hatta iki devlet için tek millet iki devlet söylemini sıkça dile getirilir. Azerbaycan cumhuriyetinin bağımsızlığını kazanıp Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nden ayrılması 1991 yılında olmuştur ve Azerbaycan’ı tanıyan ilk ülke Türkiye’dir.

Ülkenin resmi dili olan Azerbaycan Türkçesi ya da Azerice Türkiye Türkçesi ile çok benzerdir. Bu yüzden giden kişiler sosyal hayata alışma konusunda zorluk çekmemektedir. Azerbaycan’ı tercih eden öğrenciler ise hem ülkeye hem de derslerine kolay bir şekilde uyum sağlamaktadır.

 

Konum

Avrupa ve Asya kıtaları arasında, Güney Kafkasya'da yer alır. Komşuları; kuzeyde Rusya ve Gürcistan, batısında Ermenistan, güneyinde İran güney batıda Türkiye yer alır. Ayrıca doğuda Hazar Denizi'ne kıyısı vardır.

 

Ekonomik Yapı

Azerbaycan doğal kaynakları, gelişmiş sanayisi ve coğrafyası itibarıyla önemli bir ülkedir. Azerbaycan'da özellikle büyük petrol ve doğalgaz rezervleri bulunmaktadır. Sanayi sektörü, net maddi üretimin %48,3'ünü oluşturmaktadır ve Azerbaycan ekonomisinin en büyük sektörüdür.. Ağır sanayinin temelini petrol sanayisi oluşturmaktadır. Petrol, doğal gaz ve yan ürünlerin sanayisi gelişmiştir. Ayrıca metalik madenlerin (demir, bakır, çinko, kurşun, alüminyum) üretimi ve hammadde kaynaklarına bağlı olarak yan sanayi de gelişmiştir. Sumgayıt'da demir-çelik, demir dışı metalleri, işleme sanayi ve kimya endüstrisi; Bakü, Gence ve Mingeçevir'de petrol ve doğal gaz endüstrisi ve yan sanayisi, makine ve ekipmanları gibi elektronik ürünler üretim sanayisi vardır. Petrol-doğalgaz sektörünün önemli olduğu Azerbaycan’ın ekonomisi 2013 yılında %3,5 oranına çıkmıştır. Petrol sektöründeki olumlu gelişmeler Azerbaycan’ın uluslararası konumunu koruyucu rol üstlenmektedir. Hacim ve çeşit bakımından hammadde yatakları ile dünyanın sayılı ülkelerinden biridir.

Azerbaycan’ın %7’si verimli tarım arazilerinden oluşur. Bundan dolayı tarım ve hayvancılık da ülkenin temel ekonomi kaynakları arasındadır. Bu tarım topraklarının büyük bölümü de Kura ve Aras nehirleri çevresindedir ve yetiştirilen başlıca ürünler tahıl, pamuk, çay, tütün ve üzümdür. Ayrıca hayvancılık alanında arıcılık, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık gelişmiştir.

Zengin bir kültürel mirasa ve doğal güzelliklere sahip olan Azerbaycan, büyük bir turizm potansiyeline sahiptir. Azerbaycan'a gelen turist sayısı her geçen yıl artmaktadır. Ayrıca Azerbaycan Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Merkezi'ne göre, ülke turizm rekabet gücü göstergelerinde 148 ülke arasında 39. sıradadır.

 

İklim

 

Dünya üzerinde yaşanan 11 iklimin 9'una ev sahipliği yapan Azerbaycan hem yaz turizmi hem de kış turizmi için elverişli iklimsel çeşitliliğe sahiptir. Bu yönüyle tatil severler Azerbaycan'da yaz aylarında Hazar Denizi'nin altın kumlu plajlarının keyfini yaşarken, kış aylarında Kafkasların eteklerinde eşsiz bir kayak deneyimi yaşayabilirler. Aynı zamanda Kafkaslar bölgesinde yıllık güneşlenme süresi en uzun ülkedir. Bu yüzden turistler açısından fazla tercih edilmektedir. Ülkenin orta ve doğusunda astropikal iklim hüküm sürerken güneydoğu bölgeleri ise daha yağışlıdır. Ülkede ortalama sıcaklık +15°C iken, dağlık kesimlerde ise bu rakam 0°C'ye düşmektedir. Temmuz'da ortalama sıcaklık yüksek kesimlerde +5 derece ile alçak kesimlerde +27 derece aralığında seyrederken, Ocak aylarında sıcaklık -10 ile +3 derece seviyelerinde seyreder.

 

Yemek Kültürü

Azerbaycan mutfağı dünyanın en eski, lezzetli ve zengin mutfaklarından biridir. Bu mutfağın gelişmesindeki en önemli faktör iklimdir. 9 farklı iklim bölgesinin bir arada bulunması, flora-fauna zenginliğine yol açmıştır. Bütün yıl boyunca taze sebze ve meyvelerin bulunması, bunların tek başına ya da başka doğal besinlerle birlikte uyumlu bir biçimde kullanılması, Azeri mutfağının zenginliğini arttırmıştır. Azeri mutfağı, Anadolu Türk mutfağıyla birçok yönden ortak özelliklere sahiptir. Ayrıca Bakü’nün neredeyse her noktasında bulabileceğiniz Türk restoranları mevcuttur. Türk yemeklerinden asla mahrum kalmayacağınız bir ülke olan Azerbaycan’ın kendine özgü yemekleri de çok lezzetlidir ve kolaylıkla damak tadına uyum sağlayabilirsiniz. Aynı Türk mutfağında olduğu gibi Azerbaycan’da da etli, sebzeli ve hamur işli yemekler beslenme kültürlerinin temelini oluşturuyor. Düşbere, Piti, Şah Pilavı ve Levengi dünyaca ünlü yöresel yemeklerindendir.

 

 

Resmî Tatil Günleri

Yeni Yıl: 1 Ocak      

Kara Ocak: 20 Ocak

Kadınlar Günü: 8 Mart

Nevruz: 20-24 Mart

Zafer Günü: 9 Mayıs             

Cumhuriyet Bayramı: 28 Mayıs

Millî Kurtuluş Günü: 15 Haziran

Azerbaycan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri günü: 26 Haziran

Dayanışma Günü: 31 Aralık

Yurtdışında eğitim programları hakkında sorularınız için ofislerimizi ziyaret edebilir, bilgi istek formu doldurabilir veya Whatsapp hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Bilgi İstek Formu

Yurtdışı eğitim ile ilgili tüm sorularınıza hafta içi ve Cumartesi 24 saat içerisinde dönüş sağlıyoruz.

Beni Arayın
location icon

Orbis Blog

location icon

Tümü