Whatsapp
ANA SAYFA ÜNİVERSİTE YÜKSEK LİSANS DİL OKULU YAZ OKULU SERTİFİKA FİYAT LİSTELERİ KATALOG
Whatsapp İndirimli Dil Okulları Document Bilgi İstek Formu

Almanya'da Üniversite Eğitimi

Ana Sayfa > Yurtdışında Üniversite > Almanya'da Üniversite Eğitimi

Almanya Eğitim Sisteminin Genel Özellikleri

Federal sistemle yönetilen Almanya’da zorunlu eğitim bazı eyaletlerde 9, bazı eyaletlerde ise 10 yıldır. Zorunlu eğitim kapsamında olmamasına karşın çocukların sosyal gelişimi ile temel becerileri kazanmasında önemli bir yeri olan okul öncesi eğitime aileler çok önem verdiklerinden Almanya’daki çocukların büyük bir kısmı “Kindergarten” adı verilen eğitim kurumlarında okul öncesi eğitim almaktadır.

Eyaletler arasında bazı küçük değişiklikler olmakla birlikte Almanya’da ilkokula (Grundschule) başlama yaşı 6’dır ve ilkokul eğitimi en az 4 yıl sürer. Bazı eyaletlerde 6 yıla kadar çıkabilen ilkokul eğitiminden sonra öğretmenlerin, ailenin ve öğrencinin ortak olduğu bir süreç sonucunda verilen karara göre var olan 5 farklı okul türünden öğrenci için en uygun olduğu düşünülen okul türü seçilir. Bu okul türleri ve özellikleri sırasıyla şöyledir:

Temel Okul (Hauptschule)

Bazı eyaletlerde 9. sınıfa, bazı eyaletlerde ise 10. sınıfa kadar süren bu okul türünde uygulamaya yönelik meslek eğitimi almasının uygun görüldüğü öğrenciler eğitim görmektedir. 

Orta Okul (Realschule)

Temel okullara göre daha kapsamlı bir eğitim programının olduğu ve 10. sınıfa kadar eğitim verilen bu okul türünden mezun olan öğrenciler çalışma yaşamına adım atabilecekleri gibi eğitimlerini bir meslek lisesinde de sürdürebilirler. Ders başarıları yüksek olan öğrenciler ise Türkiye’deki lise eğitiminin karşılığı olan eğitime devam ederek “Abitur” olarak adlandırılan dereceye sahip olabilirler. Almanya’da “Abitur” derecesine sahip olan öğrenciler, üniversite eğitimi almaya hak kazanırlar.

Lise (Gymnasium)

Almanya’daki en nitelikli okul türü olarak kabul edilen bu okul türünde eğitim 13. sınıfa kadar sürer. Bu okullardaki eğitim programları diğer tüm okullara göre daha kapsamlıdır ve öğrencileri daha yüksek bilgi ve beceri düzeylerine ulaştıracak niteliklere sahiptir. Bu okulların 12. sınıflarını bitiren öğrenciler Almanya’daki meslek yüksekokullarına devam edebilirler. 13. sınıfı bitiren öğrenciler ise üniversite eğitimi alma hakkı sağlayan “Abitur” derecesini alırlar. 

Ortak Okul (Gesamtschule)

Almanya’da çok yaygın olan bu okul türünde öğrenciler başarı düzeylerine göre temel okul, orta okul ya da lise eğitimi alabilirler.

Özel Eğitim Okulu (Förderschule)

Zihinsel ve bedensel engelli öğrencilerin kendi özelliklerine göre eğitim alabileceği bu okul türünde özellikle göçmen ailelerin dil öğrenme, uyum ve sosyalleşme sorunları yaşayan çocuklarına yönelik eğitim programları da bulunmaktadır. Bu okullarda 9 yıllık zorunlu eğitimlerini tamamlayan öğrenciler meslek eğitimi almaya hak kazanırlar. Ulaştığı bilgi ve beceri düzeyi yukarıda sıralanan okullardan birinde eğitim görmeye elverişli olan öğrencilerin eğitimlerini bu okullardan birinde sürdürme hakları da bulunmaktadır.

Yükseköğretim

Avrupa Birliği ülkeleri tarafından yükseköğretimin standardizasyonunun sağlanmasının yanı sıra nitelikli bir yükseköğretim ile çağın beklentilerine uygun bir nesil yetiştirebilmek amacıyla başlatılan ve Bologna Süreci olarak adlandırılan Avrupa Yükseköğretim Alanı'nın kurucu üyelerinden biri olan Almanya’da söz konusu anlaşma uyarınca Avrupa Birliği üyesi ülkelerden mezun olan öğrencilerin  diplomaları eşit olarak kabul edilmekte ve tıp eğitimi dışında kalan alanlardaki lisans eğitimi 3 yıl, yüksek lisans eğitimi ise 2 yıl sürmektedir.  

Her eğitim yılının 2 döneme ayrıldığı Almanya’da ülkemizden farklı olarak üniversitelere her 2 dönemde de başvuru yapılabilmekte ve eğitime başlanabilmektedir.

Almanya üniversitelerinde uygulanan not sisteminde ülkemizdeki not sisteminin tam tersine olacak biçimde en yüksek not 1, en düşük not ise 4 olarak belirlenmiştir.

Almanya yükseköğretim sisteminde daha çok teorik eğitimin verildiği ve "Universität" olarak adlandırılan bilimsel araştırma odaklı üniversiteler ile daha çok uygulamalı eğitimlerin verildiği ve “Fachhochschule” olarak adlandırılan uygulamalı bilimler üniversiteleri olmak üzere 2 üniversite türü bulunmaktadır.

Her alanda eğitim alabileceğiniz araştırma odaklı üniversitelerde eğitim teorik temelli ve daha çok bilimsel araştırmaya yöneliktir. Bu üniversiteleri daha çok teorik bilimlerde eğitim almak isteyen ve akademik kariyer yapmak isteyen yüksek başarı düzeylerine sahip öğrenciler tercih etmektedir.

Uygulama odaklı üniversitelerde ise eğitimin temelinde uygulama ağırlıklı programlar bulunmaktadır. Bu üniversitelerde okuyan öğrenciler, araştırma odaklı üniversitelere göre daha çok staj yaparlar ve teorik eğitimin yanında profesyonel yaşamın içinde mesleki bilgi ve becerilerini geliştirme olanağı bulurlar. Almanya’daki işverenler, profesyonel yaşam deneyimleri daha çok olduğundan bu üniversitelerden mezun olan öğrencileri yoğun bir biçimde tercih etmektedirler.

Bologna sürecinde alınan kararlar gereği Almanya’da her iki üniversite türünden alınan diplomalar da eşit kabul edilmekte ve her iki üniversite türünün lisans programlarından mezun olan öğrenciler yüksek lisans eğitimlerine devam edebilmektedirler.

Almanya’da bu üniversite türlerinin dışında "Hochschule" ya da "Akademie" olarak adlandırılan ve sanat, spor gibi özel yetenek gerektiren alanlarda eğitim veren yükseköğretim kurumları da bulunmaktadır. Bu okullara girebilmek için öğrencilerin özel yetenek sınavlarını başarıyla geçmeleri gerekmektedir.

Yüksek Lisans

Yüksek lisans eğitiminin temel olarak 2 yıl sürdüğü Almanya’da doğa bilimleri, mühendislik ve ekonomi ile ilgili alanlardaki yüksek lisans programlarına “Master of Science”, sosyal bilimler ile dil ve kültür araştırmalarıyla ilgili alanlardaki yüksek lisans programlarına “Master of Arts”, “Fachhochschule” adı verilen uygulamalı bilimler üniversitelerinde mühendislik alanlarında verilen  yüksek lisans eğitimine ise “Master of Engineering” adı verilmektedir. 

Yüksek lisans eğitiminin ilk yılında verilen teorik eğitimi başarıyla tamamlayan öğrenciler, ikinci yılda bir danışman öğretim üyesinin gözetiminde bir yüksek lisans tezi hazırlarlar. Hazırladıkları tez, üniversitenin ilgili kurullarınca kabul edilen öğrenciler,  yüksek lisans derecesi almaya hak kazanırlar.

 Doktora

Almanya’da doktora yapmak isteyen öğrenciler herhangi bir üniversitede görev yapan bir öğretim üyesi ile doğrudan iletişime geçerek bireysel (Individuell) başvuruda bulunabileceği gibi üniversitelerin doktora duyurularını takip ederek yapılandırılmış (Strukturiert) başvuruda da bulunabilirler. Almanya’da 3 – 5 yıl arasında Almanca ya da İngilizce olarak süren doktora eğitimi ücretsizdir. Almanya’da doktora öğrencilerine maaş ödeyen üniversiteler de bulunmaktadır. 

Almanya eğitim sistemi hakkında detaylı bilgi almak isterseniz bize doğrudan ulaşabilir veya bilgi istek formu doldurabilirsiniz. 

Yurtdışında eğitim programları hakkında sorularınız için ofislerimizi ziyaret edebilir, bilgi istek formu doldurabilir veya Whatsapp hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Bilgi İstek Formu

Yurtdışı eğitim ile ilgili tüm sorularınıza hafta içi ve Cumartesi 24 saat içerisinde dönüş sağlıyoruz.

Beni Arayın
location icon

Orbis Blog

location icon

Tümü