Whatsapp
ANA SAYFA ÜNİVERSİTE YÜKSEK LİSANS DİL OKULU YAZ OKULU SERTİFİKA FİYAT LİSTELERİ KATALOG
Whatsapp İndirimli Dil Okulları Document Bilgi İstek Formu

Letonya'da Üniversite Eğitimi

Ana Sayfa > Yurtdışında Üniversite > Letonya'da Üniversite Eğitimi

Letonya İle İlgili Ayrıntılı Bilgiler

Yönetim Şekli: Parlamenter Demokrasi

Başkenti: Riga

Nüfusu: 1,92 milyon

Yüz Ölçümü: 64.589 km²

İdari Bölümleri: 9 il

Para Birimi: Euro

Resmi Dil: Letonca

Telefon Kodu: +371

Türkiye İle Uzaklığı: Ortalama 2,5 saat

Popüler Şehirleri: Riga, Ventspils, Jelgava

MÖ 2500 dolaylarında Baltık Denizi civarında yerleşen Hint - Avrupa halklarının torunları olan ve 12. yüzyılda bölgeye gelen Cermenler tarafından Hristiyanlaştırılan Letonlar, 1201 yılında günümüzde Letonya’nın başkenti olan Riga’yı kurmuşlardır.

13. yüzyılda bugünkü Estonya ve Letonya topraklarında Livonya Konfederasyonu kurulmuş ve yüzyılın sonlarına doğru birçok Leton bölgesi Kuzey Alman Ticaret Ortaklığı olan Hansa Birliğine katıldığından Riga, Baltık bölgesindeki ticaret yollarında önemli bir yer elde etmiştir.

16. yüzyılda önce Litvanya Grandüklüğü sonra da Lehistan – Litvanya Birliği’nin egemenliği altına giren Litvanya, Lehistan’ın dağılmasından sonra Çarlık Rusya’nın egemenliğine girmiştir.

1918 yılında Rus İmparatorluğu’ndan bağımsızlığını ilan eden Letonya, 2. Dünya Savaşı’nda Almanlar tarafından işgal edilmiştir. 1944 yılında kurulan Letonya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, 47 yıl “Doğu Bloku”nda kaldıktan sonra 21 Ağustos 1991 tarihinde SSCB’den bağımsızlığını ilan etmiştir.

Bağımsızlığını ilan ettikten sonra 2004 yılında NATO, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği üyesi olan ve 21 Aralık 2007 tarihinde “Shengen” olarak adlandırılan Avrupa vize birliğine dahil edilen Letonya, kurmuş olduğu barışçıl ilişkilerle uluslararası toplumun saygın bir üyesi olarak varlığını ve gelişimini sürdürmektedir. 

Lokasyon: Avrupa’nın kuzeydoğusunda bulunan Baltık ülkelerinden biri olan ve Baltık Denizi’ne 531 km sınırı bulunan Letonya kuzeyde Estonya, güneyde Litvanya, doğuda Rusya Federasyonu ve Beyaz Rusya ile; denizaşırı olaraksa Baltık Denizi’nin karşısında bulunan İsveç ile komşudur.

Ekonomi: 1999 yılında Dünya Ticaret Örgütü, 2004 yılında Avrupa Birliği ve 2016 yılında OECD üyesi olan Letonya, Dünya Bankası tarafından hazırlanan “İş Yapma Kolaylığı Endeksi”nde 14. sırada yer almaktadır.

Kalkınma ve büyüme verilerine göre Avrupa’nın en hızlı gelişen ekonomilerinden birine sahip olan Letonya, 35 milyar Amerikan doları GSYİH ve yaklaşık 18.000 Amerikan doları kişi başına düşen gelirle 2011 yılında Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan “İnsani Gelişmişlik Endeksi”nde insani gelişmişlik düzeyi yüksek ülkeler arasında gösterilmiştir.

2014 yılında Avrupa Birliği’nin ortak para birimi olan “euro”yu kullanmaya başlayan, yıllık 6,5 milyar euro dolayında yabancı yatırım alan ve ülkedeki ekonomik büyüklüğün önemli bir kısmını hizmet sektörünün oluşturduğu Letonya’da işsizlik oranı % 6 dolayında iken enflasyon oranı % 3 olarak açıklanmıştır.

Özelleştirmesini stratejik sektörlerin dışında büyük ölçüde tamamlayan Letonya endüstrisinde sentetik lifler, tarım makineleri, gübre, elektrik, elektronik, eczacılık, işlenmiş gıdalar, tekstil ve kereste önemli bir yer tutarken turizm başta olmak üzere hizmet sektörü de oldukça gelişmiştir.

İnsani gelişmişlik düzeyinin oldukça yüksek olduğu ve her yıl % 5 dolayında ekonomik büyüme ile Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan Letonya’nın 13 milyar ABD doları dolayındaki ihracatında gıda maddeleri, ahşap ve ahşap ürünler, metaller, makine ve ekipmanları ve tekstil öne çıkmaktadır. En önemli ihracat ortakları ise sırasıyla Litvanya, Rusya, Estonya, Almanya, İsveç, İngiltere, Polonya ve Danimarka’dır. 16 milyar ABD doları dolayındaki ithalatında da makine ve teçhizat, tüketim malları, kimyasallar, yakıtlar ve araçlar öne çıkmaktadır. En önemli ithalat ortakları ise sırasıyla Litvanya, Almanya, Polonya, Estonya, Rusya, Hollanda, Finlandiya ve İtalya’dır.

İklim ve Coğrafi Özellikler: Avrupa’nın kuzeydoğusunda yer alan ve Baltık Denizi’ne 531 km kıyı şeridi olan Letonya topraklarının büyük çoğunluğu geçmiş dönemlerde buzullar tarafından aşındırıldığından ülkenin büyük bir bölümü dalgalı düzlüklerden oluşmaktadır. Rusya Federasyonu sınırı yakınlarında irili ufaklı göllerin bulunduğu Letonya’nın en büyük akarsuyu Dvina Nehri’dir ve topraklarını sulayan akarsular, menderesler oluşturarak Baltık Denizi’ne dökülür.

Coğrafi konumu dolayısıyla soğuk bir iklim kuşağı içinde yer alan Letonya’da yaz ve kış olmak üzere iki mevsim gözlenmektedir. Nemli bir havası olan ve 9 ay süren kış mevsiminde sıcaklıkların -20 dereceye kadar düştüğü Letonya’da yazlar ılımandır ve sıcaklıklar 23 dereceye kadar çıkabilmektedir.

Litvanya’da Yemek Kültürü: Köklü bir tarihe sahip olan ve komşu kültürler olan İskandinav, Alman ve Rus mutfaklarından etkilenen Letonya’nın oldukça zengin bir yemek kültürü vardır.

Patates, balık, lahana, mantar, et ve esmer ekmeğin en temel ürünler olduğu Letonya mutfağında içecek olarak biranın önemli bir ağırlığı vardır ve çok güçlü bir bira kültürünün olduğu Letonya’da birçok yerli bira markası bulunmaktadır. Bunun yanında çeşitli bitki ve köklerden yapılan baharatlı bir içecek olan ve Black Balsam olarak adlandırılan geleneksel bir içecekleri de vardır.

Domuz etinin önemli bir yer tuttuğu Letonya mutfağındaki en yaygın yemekler olarak içinde domuz pastırması ve soğan bulunan bir hamur olan piragi, domuz pirzolasından yapılan bir çeşit şnitzel olan karbonade, Leton köftesi kotletes, bir çeşit köfteli çorba olan frikadeļu zupa ve soğuk pancar çorbası auksta zupa sayılabilir.

 

Letonya Resmi Tatil Günleri (2020)

Yeni Yıl: 1 Ocak

Paskalya: 10 - 14 Nisan

Emek ve Dayanışma Günü: 1 Mayıs

Bağımsızlık Günü: 4 Mayıs

Yaz Tatili: 22 - 24 Haziran

Letonya Ulusal Günü: 18 Kasım

Noel: 24 – 25 Aralık

Yeni Yıl Arifesi: 31 Aralık

 

Yurtdışında eğitim programları hakkında sorularınız için ofislerimizi ziyaret edebilir, bilgi istek formu doldurabilir veya Whatsapp hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Bilgi İstek Formu

Yurtdışı eğitim ile ilgili tüm sorularınıza hafta içi ve Cumartesi 24 saat içerisinde dönüş sağlıyoruz.

Beni Arayın
location icon

Orbis Blog

location icon

Tümü