Slovakya İle İlgili Ayrıntılı Bilgiler
Yönetim Şekli: Parlamenter Cumhuriyet
Başkenti:
Bratislava
Nüfusu: 5,45
milyon
İdari
Bölümleri: 8 özerk bölge
Yüz
Ölçümü: 48.845 km²
Para
Birimi: Euro
Resmi
Dil:
Slovakça
Telefon
Kodu:
+421
Türkiye
İle Uzaklığı: Ortalama 1,5 saat
Popüler
Şehirleri: Bratislava, Kosice, Presov, Zilina, Banska Bystrica
8 özerk bölgeden oluşan ve 5. yüzyıldan itibaren Macaristan
Krallığı, Osmanlı İmparatorluğu, Avusturya İmparatorluğu gibi ülkelerin egemen
olduğu Slovakya, 1. Dünya Savaşı sonrasında Avusturya - Macaristan
İmparatorluğu yıkılınca 1918 yılında Bohemya, Moravya, Silezya ve Karpat
Rutenya ile birleşerek Çekoslovakya adındaki ülkenin bir parçasını
oluşturmuştur. 1948 yılında yönetimin komünistlerin eline geçmesiyle 41 yıl
“Doğu Bloku”nda yer alan Çekoslovakya, 1989 yılında “Kadife Devrim” adı verilen
kansız bir devrimle komünizme veda ettikten kısa bir süre sonra, 1993 yılında
barışçıl bir biçimde Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olarak ikiye ayrılmıştır.
Günümüzde OECD, NATO gibi uluslararası örgütlenmelere üye olmasının yanında 2004 yılında AB üyeliğine kabul edilen ve 2007 yılında Schengen üyesi olan Slovakya, bağımsız bir ülke olduğu 1993 yılından itibaren kurmuş olduğu ilişkilerle uluslararası toplumun saygın bir üyesi olarak gelişimini sürdürmektedir.
Lokasyon: Bir Orta Avrupa ülkesi olan ve denize kıyısı olmayan Slovakya batıda Avusturya ve Çek Cumhuriyeti, kuzeyde Çek Cumhuriyeti ve Polonya, doğuda Ukrayna ve güneyde Macaristan ile komşudur.
Ekonomi: Demir, bakır, magnezit, kurşun ve çinko gibi yer altı zenginlikleri bulunmasının yanında sınırlı ölçüde gaz ve petrol de çıkartılabilen Slovakya, 2004 yılında AB üyesi olmasıyla birlikte çok güçlü bir büyüme sürecine girmiş ve AB ülkeleri arasında ekonomisi en hızlı büyüyen ülke konumuna gelmiştir. Enerjisini büyük oranda hidroelektrik santrallerden karşılayan Slovakya, günümüzde Avrupa kıtasının otomobil üretim üssü durumuna gelmiştir. Wolswagen, Renault, Kia, Pevgeot gibi küresel ölçekli markaların üretim yaptığı Slovakya’da kimya ve makina endüstrisi de oldukça gelişmiştir.
Dağlık bir ülke olduğundan ekilebilir arazisi sınırlı
olmasına rağmen ülkedeki akarsuların bolluğu ülkenin gereksinimlerini
karşılayacak ölçüde tarımsal üretime olanak vermektedir. Ülkeyi çevreleyen
dağlarda sık ormanlık alanların bulunması kereste ve kağıt üretiminin ülke
ekonomisine önemli bir katkı yapmasını sağlamaktadır.
Bunların yanında kaplıcaları ve kayak merkezleriyle kış
turizmi açısından güçlü bir ülke olan Slovakya; Ortaçağ şatoları, kaleleri ve
kiliseleri ile de Avrupalı turistlerin tercih ettiği ülkelerden biri olarak
önemli bir turizm gelirine sahiptir.
İnsani gelişmişlik düzeyinin çok yüksek olduğu Slovakya, ortalama
107 milyar $ GSYİH ve 19.582 $ kişi başına düşen gelirle oldukça müreffeh bir Avrupa
ülkesidir.
İşsizlik oranının % 5,4, yıllık enflasyon oranının ise %
2,5 olduğu Slovakya ihracatının önemli bir kısmını Almanya, Çek Cumhuriyeti,
Polonya ve Fransa’ya gerçekleştirmekte ve ortalama ihracat geliri 107 milyar $,
ithalat gideri ise 104 milyar $ dolaylarındadır.
İklim ve Coğrafi Özellikler: Denize kıyısı olmayan ve büyük bir kısmı Karpatların en yüksek sıradağları olan Tatra Dağları ile kaplı olan Slovakya’nın en yüksek noktası 2.655 m yüksekliği ile Gerlachovka doruğudur. Ülkenin en önemli ovaları Michalovce ve Tuna ovaları; en önemli akarsuları ise Vah, Hron, Hornad, Bodrog, Poprad, Tuna ve Morava nehirleridir.
Slovakya’da da diğer Orta Avrupa ülkelerinde olduğu gibi
kışların sert ve soğuk geçtiği karasal iklim özellikleri görülür. Ovalarda daha
yumuşak bir iklimin görüldüğü Slovakya’da yazlar da çok sıcak geçmez, ılıman
bir hava görülür.
Slovakya’da Yemek Kültürü: Tarih boyunca Avusturya – Macaristan İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu gibi farklı imparatorlukların egemen olduğu Slovakya’nın yemek kültüründe Avusturya, Macaristan, Polonya ve Çek mutfaklarının etkisi oldukça belirgindir. Geleneksel Slovak mutfağında domuz eti ve kümes hayvanlarının yanında patates, lahana, un ve süt ürünleri önemli bir yer tutmaktadır.
Yemeklere bizim gibi genellikle çorba ile başlayan
Slovakların en meşhur çorbalarından biri lahana turşusu, soğan, mantar, ekşi
krema ve sosisle yapılan “kapustnica” çorbasıdır.
Taze ve tütsülenmiş bir koyun peyniri olan “bryndza” ile
kızarmış pastırmalı patates hamurundan yapılan “bryndzové halušky” Slovakya’nın
en meşhur yemeklerindendir.
Domuz, dana ya da geyik etinden yapılan bir çeşit yahni
olan “gulaş” da en yaygın lezzetlerinden biridir.
Tatlı yönünden oldukça zengin olan Slovak mutfağının en
yaygın tatlısı “trdelník” adı verilen ve çikolata, şeker ve tarçınla kaplanmış
çubuk şeklindeki bir hamurdur. Bunun yanında tatlı ekmekler, meyve turtaları
gibi birçok tatlı çeşidi Slovak sofralarını süslemektedir. Ayrıca maden suları
dünyanın en iyi maden suları arasında gösterilmektedir.
Bugün Slovakya şehirlerinde geleneksel Slovak yemekleri
yiyebileceğiniz lokantaların yanında Çin, Japon, İtalyan, Fransız gibi dünya
mutfaklarına ait yemekleri yiyebileceğiniz lokantaları da rahatlıkla
bulabilirsiniz.
Slovakya Resmi Tatil Günleri (2020)
Yeni Yıl: 1 Ocak
Kuruluş Günü: 1 Ocak
3 Kral Günü: 6 Ocak
İyi Cuma: 10 Nisan
Paskalya: 13 Nisan
İşçi Bayramı: 1 Mayıs
Faşizme Karşı Zafer Günü: 8 Mayıs
Aziz Cyril ve Aziz Methodious Günü: 5 Temmuz
Slovak Ulusunun Yükseliş Günü: 29 Ağustos
Anayasa Günü: 1 Eylül
Koruyucu Aziz Günü: 15 Eylül
Azizler Günü: 1 Kasım
Demokrasi Günü: 17 Kasım
Noel Arefesi: 24 Aralık
Noel: 25 Aralık
Popüler Ülkeler
Yurtdışında eğitim programları hakkında sorularınız için ofislerimizi ziyaret edebilir, bilgi istek formu doldurabilir veya Whatsapp hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.
Slovakya
Bilgi İstek Formu
Yurtdışı eğitim ile ilgili tüm sorularınıza hafta içi ve Cumartesi 24 saat içerisinde dönüş sağlıyoruz.
Beni Arayın