Whatsapp
ANA SAYFA ÜNİVERSİTE YÜKSEK LİSANS DİL OKULU YAZ OKULU SERTİFİKA FİYAT LİSTELERİ KATALOG
Whatsapp İndirimli Dil Okulları Document Bilgi İstek Formu

Hollanda'da Üniversite Eğitimi

Ana Sayfa > Yurtdışında Üniversite > Hollanda'da Üniversite Eğitimi

Hollanda ile İlgili Ayrıntılı Bilgiler


Yönetim Şekli: Anayasal Monarşi

Başkenti: Amsterdam

Nüfusu: 17,134 milyon

Yüz Ölçümü: 41.528 km²

İdari Bölgeleri: 12 il, 3 denizaşırı kamu yönetimi

Para Birimi: Euro

Resmi Dil: Felemenkçe

Konuşulan Diller: Felemenkçe, İngilizce ve yerel diller

Telefon Kodu: +31

Türkiye İle Uzaklığı: Ortalama 2,5 saat

Popüler Şehirleri: Amsterdam, Rotterdam, Lahey, Utrecht, Eindhoven

Resmi adıyla Hollanda Krallığı, 12 ilin yanında Karayip Hollandası adı altında kamu yönetimi (openbare lichamen) statüsünde olan Karayipler'de bulunan Bonaire, Sint Eustatius ve Saba adalarından oluşan gelişmiş bir Avrupa ülkesidir.

Peynirleri, yel değirmenleri ve laleleri ile meşhur olan Hollanda, 26 Temmuz 1581’de İspanya Krallığı’ndan bağımsızlığını ilan etmiştir. Günümüzde kralın sembolik yetkilerinin olduğu ve başbakanın başkanlığında parlamenter sistemle yönetilen bir anayasal monarşidir. Yüz ölçümü oldukça küçük ve gelişmiş bir ülke olduğundan nüfus yoğunluğunun çok yüksek olduğu Hollanda; Avrupa Birliği, NATO ve OECD’nin saygın bir üyesidir. Belçika ve Lüksemburg ile birlikte Benelüks ülkelerini oluşturan 3 ülkeden biri olmasının yanında Schengen bölgesi ülkelerinden de biridir. Uluslararası sistemde önemli bir yeri olan Hollanda; Uluslararası Adalet Divanı, Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Europol'e ev sahipliği yapmaktadır.

Resmi dil Felemenkçe olmakla birlikte önemli bir göçmen nüfusun da bulunduğu ve özgürlükler ülkesi olarak bilinen Hollanda’da birçok farklı dil ve kültür özgürce varlığını sürdürmektedir.

Lokasyon:

Karayipler’de 3 adası bulunmakla birlikte topraklarının çok büyük bir kısmı Batı Avrupa’da bulunan Hollanda’nın komşuları; kuzey ve batıda Kuzey Denizi, güneyde Belçika, doğuda ise Almanya’dır. 451 km’lik sahil şeridinin bulunduğu Hollanda’nın Rotterdam Limanı, Avrupa’nın en büyük limanlarından biridir.

Ekonomi:

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından 2019 yılında açıklanan verilere göre 914 milyar 519 milyon USD Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) ile dünyanın en büyük 17. ekonomisi olan Hollanda, Dünya Bankası tarafından 2018 yılında açıklanan verilere göre yaklaşık 53.000 USD kişi başına düşen ulusal gelirle bu alanda dünyanın en iyi 12. ekonomisi unvanını taşımaktadır. Shell, ING Group, Airbus, Philips, Heineken, Akzo Nobel gibi dev şirketlere sahip olan, enflasyonun % 2 ve işsizliğin % 3 dolaylarında olduğu Hollanda ekonomisi ağırlıklı olarak dış ticaret odaklıdır. Avrupa Birliği'ndeki toplam doğal gaz kaynaklarının % 25’inden fazlasına sahip olan ve doğal gaz satışından önemli ölçüde gelir elde eden Hollanda ekonomisinde gıda işleme, kimyasallar, petrol arıtımı, yüksek teknoloji, finansal hizmetler, elektrikli makineler ve tarım sektörleri öncü sektörler olarak karşımıza çıkmaktadır.  

Kişisel özgürlükler, yaşam standardı, eğitim, sağlık, adalet gibi birçok kıstas göz önüne alınarak Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından hazırlanan İnsani Gelişmişlik Endeksi'nin 2019 yılında açıklanan verilerine göre 10.sırada yer alan Hollanda, dünyanın en gelişmiş ve en müreffeh ülkelerinden biridir. Vatandaşlarına sunduğu yüksek yaşam standartlarının yanında sahip olduğu tarihi ve doğal güzellikleriyle uluslararası kuruluşlar tarafından her yıl gerçekleştirilen dünyanın en yaşanılır ülkeleri sıralamalarında her zaman ilk 10 ülke içinde kendine yer bulabilen Hollanda aynı zamanda dünyanın en güvenli ülkeleri arasında da gösterilmektedir.

Hollanda Doğu Hindistan Şirketi aracılığıyla yapılan mal ticareti ile borsayı icat edip dünyaya tanıtan Hollanda; Avrupa Birliği, OECD ve Dünya Ticaret Örgütü'nün kurucu üyeleri arasındadır. Ulusal gelirinin yarısından fazlasını lojistik, finans, yazılım ve yaratıcı endüstrilerden elde eden Hollanda’nın ihracatı 530 milyar USD dolayındayken ithalatı ise 430 milyar USD dolayındadır. Ülkenin dış ticaretindeki en önemli ortakları ise Almanya, Çin, Belçika, Fransa, Birleşik Krallık, İtalya, Norveç ve Rusya’dır.

Doğal kaynakları, gelişmiş endüstrisi ve tarım ve hayvancılıktaki öncü konumunun yanı sıra önemli bir turizm ülkesi de olan Hollanda, her yıl 10 milyonun üzerinde turist ağırlamakta ve ülke ekonomisinin % 5’ini turizm sektörü oluşturmaktadır.

İklim:

Yazın 25 dereceyi pek aşmayan sıcaklığı ve kışın 0 derecenin altına pek inmeyen soğukları ile ılıman iklim özelliklerinin egemen olduğu Hollanda iklimi, Atlantik tipi nemli ve rüzgarlı bir iklimdir. Yıl boyunca bol yağış alan bir ülke olan Hollanda’da 4 mevsimde de hava koşulları son derece değişkendir.  

Hollanda topraklarının büyük bir kısmı deniz seviyesinin altındadır ve  % 32’si tarım toprakları, % 40’ı çayır ve % 18’i de ormanlık alanlardan oluşmaktadır. Hollanda’da “polder” adı verilen denizden kazanılan topraklar da çok büyük bir alanı kaplamaktadır. Büyük oranda düz bir coğrafyaya sahip olan ülkenin en yüksek noktası ise 322 metre yüksekliğindeki Vaalserberg Tepesi'dir.

Ren ile onun ana kolları olan Waal ile Meuse nehirleri tarafından iki ana bölgeye ayrılan Hollanda’nın güneybatısı Scheldt Nehri'nin iki kolunun denize döküldüğü bir nehir deltasıdır. Ren’in bir diğer kolu olan IJssel Nehri ise kuzeydoğu yönüne doğru akar ve burada bir tatlı su gölü olan IJsselmeer'e dökülür. 

Yemek Kültürü:

Genel olarak Avrupa mutfak kültürünün egemen olduğu Hollanda’da 17. yüzyılda kolonileştirdiği Endonezya’nın yemek kültürünün etkileri de görülür.

Kuzey, güney ve batı olmak üzere 3’e ayırabileceğimiz Hollanda mutfağının kuzey bölgesinde et yemekleri daha yaygındır. Belçika mutfağının etkilerinin görüldüğü güney bölgesinde çorba ve sebze ağırlıklı bir yemek kültürü bulunmaktadır. Batı bölgesinde ise Hollanda’nın dünyaca ünlü peynirleri ile mayonez ve hardal oldukça yaygındır.

Limanlarıyla ünlü bir deniz ülkesi olan Hollanda mutfağında balık ve diğer deniz ürünleri de yaygın olarak kullanılmaktadır.

Et ile sebzenin dengeli bir biçimde kullanıldığı Hollanda mutfağında diğer birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi patates en çok kullanılan ürünlerdendir. Hollanda şehirlerinde patates kızartması çeşitlerinin satıldığı büfeler oldukça yaygındır.

Hollanda’da kahvaltı sofralarını Türk mutfağına benzer biçimde ekmek, peynir, reçel, bal, tereyağı, sosis ve haşlanmış yumurta süslemektedir. Öğlenleri daha çok çorba ve sandviç gibi atıştırmalıkların yendiği Hollanda’da tuzlanmış ringa balığı da yaygın olarak satılmaktadır. Akşam yemeklerinde ise genel olarak çorba, et ya da balık ve bunların yanında haşlanmış sebzeler ve salata yer almaktadır. Patatesten sonra en çok kullanılan sebzeler lahana, brokoli, havuç gibi kış sebzeleridir.

Yanında soğan ve kornişon turşu dilimleri ile çiğ olarak sunulan “haring balığı” Hollanda’nın özellikle kuzey bölgelerindeki en yaygın tatlardan biridir.

Patates, boerenkool adı verilen bir lahana ve sosisten oluşan “stamppot” Hollanda’nın en yaygın yemeklerindendir.

İçinde ağırlıklı olarak bezelyenin bulunduğu karışık bir sebze çorbası olan “erwtensoep” ile “pompoensoep” adı verilen balkabağı çorbası, Hollanda’nın en yaygın çorbalarındandır.

Üzerine pudra şekeri serpilerek yenen bir tür lokma tatlısı olan “oliebollen” ile “poffertjes” adı verilen krepler Hollanda’da en sevilen tatlılardandır.

“Dropjes” adı verilen ve çok yoğun bir tadı olan anasonlu şekerleme, Hollandalılar tarafından en çok tüketilen şekerlemedir.

180’i aşkın ülkeden gelmiş göçmenlerin yaşadığı Hollanda’da, geleneksel Hollanda mutfağının yanında dünyadaki farklı mutfaklara ait tatların sunulduğu birçok restoran da bulunmaktadır.

Hollanda’da Resmi Tatil Günleri – 2020

Yeni Yıl: 01 Ocak

İyi Cuma: 10 Nisan

Paskalya Tatili: 12 – 13 Nisan

Kralın Doğum Günü: 27 Nisan

Emek ve Dayanışma Günü: 1 Mayıs

Kurtuluş Günü: 5 Mayıs

Miraç Günü: 21 Mayıs

Hamsin Yortusu: 31 Mayıs – 1 Haziran

Noel Tatili: 25 – 26 Aralık

Yeni Yıl Arifesi: 31 Aralık

 

 

 

Yurtdışında eğitim programları hakkında sorularınız için ofislerimizi ziyaret edebilir, bilgi istek formu doldurabilir veya Whatsapp hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

Bilgi İstek Formu

Yurtdışı eğitim ile ilgili tüm sorularınıza hafta içi ve Cumartesi 24 saat içerisinde dönüş sağlıyoruz.

Beni Arayın
location icon

Orbis Blog

location icon

Tümü